Tığlı: “Yapı kayıt belgesi alanların evi neden yıkılıyor”

Tığlı: “Yapı kayıt belgesi alanların evi neden yıkılıyor”

Tığlı: “Yapı kayıt belgesi alanların evi neden yıkılıyor”

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.

Tığlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılından önce imar mevzuatına aykırı ya da tümüyle kaçak olarak yapılmış tüm yapıların “yapı kayıt belgesi” ismi verilen bir belgeyle yasal hale getirildiğini anımsatarak, söz konusu düzenlemeye rağmen Doğu Karadeniz Bölgesinde kaç yayla evinin yıkıldığını sordu.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, İmar Barışı kapsamında “Yapı Kayıt Belgesi” almak üzere yapılan başvuru sayısını sorduğu önergede, yapılan başvurulardan elde edilen gelirin ne kadar olduğunu da sordu.

Tığlı, konuya ilişkin hazırladığı soru önergesinde şu soruları yöneltti:

“İmar Barışı” kapsamında “Yapı Kayıt Belgesi” almak üzere yapılan başvuru sayısı nedir? “Yapı Kayıt Belgesi” almak üzere yapılan başvurudan elde edilen gelir ne kadardır? Şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu için yargı kararı ile iptal edilmiş imar planları ile yapılmış ya da yapılmakta olan kaç konut, işyeri, sanayi ve turizm tesisi bu şekilde yasal dayanağa kavuşturulmuştur?

Düzenleme kapsamında deniz kıyısı, orman, özel çevre koruma bölgesi, tabiat koruma alanı, milli park, sit alanına inşaa edilen kaç yapı “Yapı Kayıt Belgesi” düzenlenmiştir? Düzenleme, bu alanlarda yasa yoluyla rant, yağma, talan ve kuralsızlığı meşrulaştırmakta değil midir?

31 Aralık 2017 tarihi sonrası inşaa edilen yapılardan mevzuat hükümlerine uygun olmadığı gerekçesiyle yıkılan yıkım kararı verilen sayısı nedir? Düzenleme kapsamında 31 Aralık 2017 tarihi sonrası deniz kıyısı, orman, özel çevre koruma bölgesi, tabiat koruma alanı, milli park, sit alanına inşaa edilen kaç yapı için yıkım kararı uygulanmıştır?

Tarihi yapılar, baraj havzalarına, dere yataklarına inşaa edilip “Yapı Kayıt Belgesi” ile yasal hale getirilen yapı sayısı nedir? Tarım alanları, yaylalarda benzer şekilde yapılaşmalar dâhilinde kaç “Yapı Kayıt Belgesi” düzenlenmiştir? Giresun ilinde bu kapsamda kaç başvuru yapılmıştır? Bu kapsamda Giresun ilinde “Yapı Kayıt Belgesi” almak üzere yapılan başvurudan elde edilen gelir ne kadardır? Kaçı için “Yapı Kayıt Belgesi” düzenlenmiştir?

31 Aralık 2017 tarihi sonrası inşaa edildiği için ya da farklı gerekçelerle yayla evlerinden kaçı için yıkım kararı verilmiştir? Yasal düzenleme sonrasında Doğu Karadeniz hangi ilimizde kaç yayla evi yıkılmıştır? Buna ilişkin kararlar sahiplerine tebliğ edilmiş midir?

Bu kapsamda Giresun İlinde hangi yerleşim birimi ya da yaylamızda kaç bina yıkılmıştır? Bunların yıkılma sebebi nedir? Bunlardan “Yapı Kayıt Belgesi” düzenlenmiş kaçı için yıkım kararı uygulanmıştır? Yıkım kararı uygulanmış bu yapılar için “Yapı Kayıt Belgesi” almak üzere alınan para ne kadardır?

Deniz kenarına 10 katlı kaçak ve lüks bir bina yapmış bir kişi ile yaylasında hayvancılık ve barınma amaçlı bir yapıya sahip vatandaş niçin aynı değerlendirilmektedir? Barınma ihtiyaç dâhilinde yaylalarımızda yapılan yapılar yıkılırken, sahil ve ormanlarımızı, turizm bölgelerini ve tarihi sit alanlarımızı yağmalayan kaçak yapı sahibi rantçıların yapılarının yasal hale gelmesi vatandaşlarımızın adalet duygusuna inancının sarsılmasına sebep olmayacak mıdır?