Giresun'da Deprem Kurtarma Tatbikatı Gerçekleştirildi

Giresun'da Deprem Kurtarma Tatbikatı Gerçekleştirildi

Giresun'da Deprem Kurtarma Tatbikatı Gerçekleştirildi

Giresun'un ilk ve tek yerel arama kurtarma derneği olan ATAKDAK, UMKE ve 112 personeli ile birlikte deprem tatbikatı düzenledi. Gün boyunca devam eden eğitim, il özel idaresinin Ülper Şantiyesi'nde gerçekleştirildi ve 40 kişi katıldı. ATAK, 6 Şubat depreminin ardından Adıyaman'a kurtarma çalışmaları için ilk varan ekip olarak biliniyor.

"Afete Hazır Giresun" projesi kapsamında düzenlenen eğitimde, katılımcılar kırıcı ve delici aletleri kullanmayı, enkaza yaklaşım yöntemlerini ve enkazda dikkat etmeleri gereken güvenlik önlemlerini öğrendi. Kursiyerler, eğitim sırasında kirli kapak açma, temiz kapak açma, metal kesme ve kapalı alanda sedye paketleme gibi pratik beceriler de kazandılar.

Eğitim sırasında 112'ye yapılan bir ihbar sonucunda UMKE ve 112 personeli de olay yerine intikal etti. Enkaza girerek kazazedenin sağlık durumunu kontrol eden ve kazazedeyi enkazdan çıkaran ekip, yaralıları ambulanslarla sağlık kuruluşlarına ulaştırdı. Eğitime, iletişim, lojistik ve sağlık ekiplerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti ve tüm kurumlar için yararlı olduğu görüşüne varıldı.

ATAK Doğa ve Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mete Durmuş, tatbikatla ilgili yaptığı açıklamada, "Derneğimiz Adıyaman'da 7 gün boyunca çalıştı. Birçok canlıyı enkazdan çıkardık ve birçok cenazeyi de ailelerine teslim ettik. Ülkemizin bir afetle karşılaşmasını istemeyiz ancak en kötü duruma hazır olmalıyız. Bu tarz eğitim ve tatbikatlar kurumlar arasındaki koordinasyonu daha da güçlendiriyor. Bizim gönlümüz ve kapımız iyiliksever, gönüllü olan herkese açık" ifadelerini kullandı.

Eğitim ve tatbikatların periyodik aralıklarla devam edeceğini belirten ATAK Başkanı Mete Durmuş, enkaz alanının hazırlanmasında desteklerini esirgemeyen Giresun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tolga Erener ve şantiye personeline teşekkür etti.