Orman köylüsüne destek yok iddiası

Orman köylüsüne destek yok iddiası

Orman köylüsüne destek yok iddiası

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Dairesi Başkanlığı tarafından orman köylüsüne sağlanan desteğin uygulama talimatı nedeniyle asıl orman köylüsüne verilmediğini ileri sürerek bu duruma tepki gösterdi.

 

ORKÖY desteği uygulama talimatında yer alan “Belediye teşkilatı bulunan yerleşim yerleri (nüfusu 2500 ve altında olsa bile) çalışma programına dahil edilmeyecektir” ibaresinden kaynaklanan sorunun giderilmesi gerektiğini ifade eden Tığlı, “Büyükşehirler ORKÖY kapsamında sağlanan desteklerden faydalanabilirken, asıl orman faaliyetlerinin yürütüldüğü ve orman köylüsünün yaşadığı illerin yararlanamaması izah edilebilir değil” dedi.

 

Giresun Milletvekili Necati Tığlı, bu eksikliği Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi vererek, TBMM gündemine taşıdı.

 

Tığlı, 6831 sayılı Orman Kanunun 32. Maddesi gereği, büyükşehir belediyeleri haricinde, il belediyesi dahilinde yer alan, belde olmadan önce orman köy ve köylülerine tanınan hakların tümünden yararlandırılırken, belde mahallesine dönüştürüldükten sonra Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Daire Başkanlığı desteklerinden yararlanamayan çok sayıda mahalle bulunduğuna işaret ederek, şunları belirtti:

 

“Büyükşehirlerin ilçe belediyelerinin mahallelerinde yaşamını sürdüren orman köylüleri, ORKÖY faaliyetlerinden yararlanmaya devam ederken, diğer illerdeki orman köylerinin bu olanaklardan yararlanamaması büyük bir çelişkiyi ifade etmektedir.

 

Bu şekilde Giresun’da birçok beldemiz ve mahallemizde yaşamını sürdüren gerçek orman köylüsü vatandaşımızda aynı mağduriyet yaşamaktadır. Çünkü ORKÖY Yönetmeliği, büyükşehir olmayan illerdeki belde ve bağlısı mahallelerin ORKÖY haklarından yararlandırılmasına izin vermemektedir.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Dairesi Başkanlığı, 2016 Yılı Uygulama Talimatının ‘Ferdi Kredilerde Yıllık Çalışma Programlarının Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Hususlar’ başlığı altında yer alan II. Maddesinin 4. Bendinde ‘Belediye teşkilatı bulunan yerleşim yerleri (nüfusu 2500 ve altında olsa bile) çalışma programına dahil edilmeyecektir’ ibaresine yer verilmiştir.

 

Bu sebeple birçok yerleşim birimi orman köyü niteliğini koruduğu ve çok sayıda vatandaşımız ormancılık faaliyeti yürüttüğü halde ORKÖY desteklerinden yararlandırılamamaktadır.”

 

Büyükşehirlerde nüfusu 2 bin 500’ün altındaki ilçe belediyesinin mahalleleri ORKÖY çalışma programına dahil edilirken, büyükşehir olmayan illerde nüfusu 2 bin 500’ün altındaki belde belediyelerinin mahallelerinin programa dahil edilmeyişini eleştiren Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye konuyla ilgili çeşitli sorular yöneltti.