Yaman, ihracatçıların samimi olmasını istedi

Yaman, ihracatçıların samimi olmasını istedi

Fındıkta verim artışı için ziraat odalarına işbirliği çağrısı yapan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’e bir yanıtta Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’ndan geldi. Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, fındık konusunda ziraat odalarının bir bütün ve aynı düşünceye sahip olduğunu kaydetti.

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’in ziraat odaların yapmış olduğu işbirliği çağrısını samimi bulmadıklarını, ihracatçıların önce üreticilere karşı samimi olmalarını istedi.

Yaman, yaptığı açıklamada, söz konusu fındık ve fındık üreticisi olunca ziraat odalarının aynı dili konuşarak, yanı düşünceye sahip olduğunun altını çizdi. Yaman, fındık üreticisinin alın teri mücadelesini veren ziraat odalarını dün sadece rekolte miktarlarını düşük göstererek, fiyatla ilgili konuşmakla suçlayanların bugün sudan çıkmış ak kaşık postuna bürünmeye çalıştığını savundu.

İhracatçıların asıl derdinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklarında bulunan fındık olduğunu ileri süren Yaman, “Geçen sene sezon başında 640 bin ton fındık rekoltesi var diye açıklama yapanlar bugün ürün bulamaz hale geldi. Rekolte dedikleri gibi çıkmadı. Şimdi TMO’nun stoklarını ucuza kapatmak için TMO’nun kapılarını aşındırmaya başladılar. Sonrada çıkıp üreticiye ve piyasaya şirin görünmek ve amaçlarına ulaşmak için ziraat odalarına işbirliği çağrısı yapıyorlar. Samimiyet bunun neresinde, fındık verim artırımı bunun neresinde? Verim verim diyeceksiniz, düzenlediğiniz toplantılara bir üretici dahi davet etmeyeceksiniz. Paydaşlarınızla bir masa etrafına toplanıp fındıkta verim artıracaksınız. Sonrada çıkıp, ziraat odalarını vizyonsuzlukla suçlayacaksınız. Kimin vizyon sahibi ve samimi olduğu açık ve net ortada. Derdiniz, fındıkta verim artırımı ve üretici ise biraz samimiyet” dedi.

“İhracatçılar samimilerse alavere dalavereden vazgeçmeye davet ediyorum” diyen Yaman, şunları kaydetti:

“Sizlerin samimiyetsizliği Sayın Tarım Bakanı Faruk Çelik iken hatırlarsınız bilgi kirliliği olmasın diye tüm paydaşların olduğu Tarım Bakanlığımızın başkanlığında komisyon kurulup rekolte tespitine tüm taraflar kabul etmişlerdi. Hiçbir taraf haricen rekolte tespiti yapmayacak komisyonda her paydaştan temsilci olacaktı. Kendiniz rekolte çalışması yaptınız, güya ve bakanlığın yaptığı rekolte çalışmasını hiçe sayarak üreticinin alın teri olan bahçelerde zorluklar içerisinde tek tek topladığı fındığı alın terini ucuza kapatmak için alavera dalavere içinde oldunuz. Şimdi çıkmış mavi boncuk dağıtıyorsunuz. Bizler üretici örgütleriyiz, üreticinin her daim yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Samimi iseniz kalite ve verim araştırmada alavere dalavereden vazgeçin. Üreticinin alın teriyle oynamayın. Kendi çıkar ve menfaatleriniz için yüz binlerce üreticiyi mağdur etmeyin. Üreticinin fındığını hak ettiği değerden alın. Zaten üretici bahçesine bakacaktır fakat yıldan yıla rekolte adı altında sömürgeciliğe devam ettiniz. Samimi olduğunuzu gördüğümüzde zaten bizlerde üreticilerimizde yanınızda oluruz.”