Halkı, basını ve basın emekçilerini susturmayı başaramayacaksınız!

Halkı, basını ve basın emekçilerini susturmayı başaramayacaksınız!

Halkı, basını ve basın emekçilerini susturmayı başaramayacaksınız!

Giresun CHP İl Başkanlığından bir basın açıklaması yayınlandı, İl Başkanı Gültekin Uzunalioğlu imzasını taşıyan açıklamada şu şekilde

Saray ik­ti­da­rı, Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin ilk yüz­yı­lı­nın son ya­sa­ma yı­lı­nı bir san­sür ve oto­san­sür ya­sa­sı ile açtı.
Ül­ke­miz­de de­mok­ra­si­nin, hu­ku­kun, eşit­li­ğin ve öz­gür­lü­ğün ye­ni­den tesis edi­le­ce­ği 2023 se­çim­le­ri yak­la­şır­ken; de­mok­ra­tik mu­ha­le­fe­ti, ba­sı­nı, sivil top­lu­mu ve halkı sus­tur­ma­ya yö­ne­lik yeni bir gi­ri­şim­le daha karşı kar­şı­ya­yız.
Bu san­sür ya­sa­sı­nın, se­çim­le­re en fazla 8 ay kal­dı­ğı bir dö­nem­de Mec­lis’te kabul edil­me­si, se­çim­ler yak­laş­tık­ça ik­ti­da­rı­nı kay­be­de­ce­ği­ni an­la­yan Saray’ın için­de bu­lun­du­ğu korku ve aciz­li­ğin bo­yu­tu­nu gös­ter­mek­te­dir.
İkti­da­rın, 40 mad­de­lik bu ya­say­la, başta dü­şün­ce ve ifade öz­gür­lü­ğü olmak üzere temel hak ve öz­gür­lük­le­rin, ga­ze­te­ci­li­ğin ve basın öz­gür­lü­ğü­nün al­tı­na son bir di­na­mit daha koy­mak is­te­di­ği açık­tır.
Öyle ki, ya­sa­nın 29. mad­de­siy­le, “Halkı Ya­nıl­tı­cı Bil­gi­yi Ale­nen Yayma Suçu” di­ye­rek sı­nır­la­rı­nın ve içe­ri­ği­nin ne ol­du­ğu be­lir­siz yeni bir suç ta­nı­mı ya­pıl­mak­ta­dır. Muğ­lak ve ucu açık ifa­de­ler­le, Saray yar­gı­sı­na ve ik­ti­dar par­ti­si­nin bü­rok­rat­la­rı­na hangi bil­gi­nin halkı al­dat­ma­ya, korku ve en­di­şe yay­ma­ya yö­ne­lik ol­du­ğu­nu be­lir­le­me yet­ki­si ve­ril­miş­tir. Aynı za­man­da sos­yal med­ya­da ya­pı­lan eleş­ti­ri­ler, “de­zen­for­mas­yon” ola­rak yaf­ta­la­na­bi­le­cek­tir.
“Hangi haber halk­ta korku ve en­di­şe ya­ra­tır, hangi pay­la­şım kamu dü­ze­ni­ni teh­dit eder” so­ru­su­nun ya­nı­tı ise yasa met­nin­de yok­tur. 1 yıl­dan 3 yıla kadar hapis ce­za­sı ge­ti­ri­len bu muğ­lak suç ta­nı­mı­nın kap­sa­mı, Saray ta­li­ma­tıy­la ha­re­ket eden yargı men­sup­la­rı­nın ve ik­ti­dar par­ti­si bü­rok­rat­la­rı­nın ini­si­ya­ti­fi­ne bı­ra­kıl­mış­tır.
Bu­ra­dan so­ru­yo­ruz:
- TÜİK’in açık­la­dı­ğı enf­las­yo­nun ger­çe­ği yan­sıt­ma­dı­ğı­nı, Tür­ki­ye’de ger­çek enf­las­yo­nun çok­tan üç ha­ne­le­re ulaş­tı­ğı­nı söy­le­yen bir sos­yal medya kul­la­nı­cı­sı de­zen­for­mas­yon mu yap­mış ola­cak­tır?
- “8,5 mil­yon in­sa­nı­mız işsiz, in­san­lar iş arama ümi­di­ni kay­be­di­yor­lar, işi olan­lar da açlık sı­nı­rı­nın al­tın­da­ki as­ga­ri üc­ret­le ça­lı­şı­yor” demek yalan haber yay­mak mı sa­yı­la­cak­tır?
- Kamu iha­le­le­ri­nin, sözde pa­zar­lık yön­te­miy­le beşli çe­te­le­re ad­re­se tes­lim ve­ril­di­ği­ni, hal­kın sır­tın­dan mil­yar­lar­ca do­lar­lık yağma ya­pıl­dı­ğı­nı or­ta­ya çı­ka­ran ga­ze­te­ci­ler suçlu mu sa­yı­la­cak­tır?
- “128 mil­yar dolar ne­re­de?” demek, kamu ba­rı­şı­nı boz­mak mı ola­cak­tır?
- “Or­man­la­rı­mız ya­nı­yor, uçak­lar neden kalk­mı­yor?” diye sor­gu­la­mak, bazı sav­cı­lar ta­ra­fın­dan halkı pa­ni­ğe sevk etmek mi sa­yı­la­cak­tır?
İkti­da­rın ni­ye­ti açık­tır. Saray re­ji­mi­nin, ül­ke­miz­de ya­rat­tı­ğı ağır eko­no­mik buh­ra­nı, yük­sek enf­las­yo­nu ve hayat pa­ha­lı­lı­ğı­nı, iş­siz­li­ği, yok­sul­lu­ğu, yol­suz­luk­la­rı, ku­rum­sal yı­kı­mı dile ge­tir­mek suç ha­li­ne ge­ti­ril­mek is­ten­mek­te­dir.
Bugün her­ke­sin açık­ça bil­di­ği gibi, ül­ke­miz­de yıl­lar­dır kendi si­ya­sal çı­kar­la­rı uğ­ru­na de­zen­for­mas­yon yapan, halkı ya­nıl­tı­cı bil­gi­le­ri yayan ik­ti­da­rın biz­zat ken­di­si ve kont­rol al­tın­da tut­tu­ğu, Saray’dan yö­ne­ti­len havuz med­ya­sı­dır.
Üs­te­lik bu yasa, hal­kın temel hak ve öz­gür­lük­le­ri­ne yö­ne­lik bu ağır sal­dı­rıy­la da sı­nır­lı de­ğil­dir.
Kendi yan­daş­la­rı­na bol bol ilan ve­rir­ken, mu­ha­lif yayın or­gan­la­rı­nı ise yok sayan ve adeta Basın İnfaz Ku­ru­mu’na çev­ri­len Basın İlan Ku­ru­mu, ga­ze­te­le­re ve in­ter­net haber si­te­le­ri­ne ceza verme yet­ki­siy­le do­na­tıl­mak­ta­dır. Basın İlan Ku­ru­mu, tıpkı te­le­viz­yon ve rad­yo­lar üze­rin­de kı­lı­cı­nı sal­la­yan RTÜK gibi, ya­zı­lı ve di­ji­tal med­ya­nın cel­la­dı ha­li­ne gel­mek­te­dir.
Yasa, sos­yal medya plat­form­la­rı­na iliş­kin dü­zen­le­mey­le, hal­kın temel ha­ber­leş­me ve haber alma kay­nak­la­rı­nı kul­la­nı­la­maz hale ge­tir­me­ye kadar gi­de­bi­lecek geniş sı­nır­la­ma yet­ki­le­ri içer­mek­te­dir.
Ya­sa­nın yü­rür­lü­ğe gir­me­siy­le, sı­nır­lı kay­nak­la­rıy­la ga­ze­te­ci­li­ği di­na­mik bir şe­kil­de ya­şat­ma mü­ca­de­le­si veren yerel yayın or­gan­la­rı büyük bir darbe ala­cak­tır.
Bir kez daha söy­lü­yo­ruz: Bu yasa baş­tan aşağı san­sür ve oto­san­sür ya­sa­sı­dır
Cum­hu­ri­yet Halk Par­ti­si ola­rak, oto­ri­ter Saray re­ji­mi­nin baskı po­li­ti­ka­la­rı­na, korku ik­li­mi­ni ül­ke­de hakim kıl­ma­ya yö­ne­lik çır­pı­nış­la­rı­na asla boyun eğ­me­ye­ce­ğiz!
Ül­ke­mi­zin ger­çek­le­ri­ni, hal­kı­mı­zın so­run­la­rı­nı ve ha­ki­ka­ti her yerde hay­kır­mak­tan asla vaz­geç­me­ye­ce­ğiz.
Saray’a bu­ra­dan ses­le­ni­yo­ruz: Halkı, ba­sı­nı ve basın emek­çi­le­ri­ni sus­tur­ma­yı ba­şa­ra­ma­ya­cak­sı­nız!
Çok az kaldı.
Cum­hu­ri­ye­ti­mi­zin ikin­ci yüz­yı­lın­da,
Bas­kı­cı ve oto­ri­ter po­li­ti­ka­la­rı­nız­la yok et­ti­ği­niz de­mok­ra­si­yi ve hu­ku­ku ül­ke­miz­de mut­la­ka ye­ni­den ku­ra­ca­ğız!
Başta dü­şün­ce, ifade ve basın öz­gür­lü­ğü olmak üzere, tüm temel hak ve öz­gür­lük­le­ri ya­şa­tan bir dü­ze­ni inşa ede­ce­ğiz!
San­sür ya­sa­la­rı­nız­la giz­le­me­ye ça­lış­tı­ğı­nız eko­no­mik buh­ra­na, pa­ha­lı­lı­ğa, yol­suz­luk­la­ra, vur­gun­la­ra, ser­vet trans­fe­ri­ne son ve­re­ce­ğiz!
AKP Genel Baş­ka­nı, “Bu ya­sa­nın çı­kı­şıy­la be­ra­ber bun­la­rı fren­le­ye­ce­ğiz ve ge­re­ği de neyse onu da ya­pa­ca­ğız” diyor.
Biz de di­yo­ruz ki, ge­re­ke­ni san­dık­ta halk­la hep bir­lik­te ya­pa­ca­ğız.
Ge­li­yor gel­mek­te olan!

Gül­te­kin UZU­NALİOĞLU
CHP GİRESUN İL BAŞ­KA­NI