Yılmaz, arsa satışlarından vazgeçilmesini istedi

Yılmaz, arsa satışlarından vazgeçilmesini istedi

Yılmaz, arsa satışlarından vazgeçilmesini istedi

 

Giresun İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, meclisinin 2023 yılı bütçesinin yüzde 30’unun arsa gelirlerinden öngörüldüğünü hatırlatarak, bu satışlardan vazgeçilmesini istedi.

 

Yılmaz, İl Özel İdaresinin 3 parselinin satışından elde edilecek olan gelirin 2023 yılı bütçesine konulduğuna dikkat çekerek, “Bu yerler 2022’de satılmasın diye dua mı edeceksiniz? 2023 bütçesinin gerçekçi olmadığına ya da gayri ciddi olduğuna dair işte size en önemli gerekçelerimiz. Artık bu gelişmelerin ışığında bu satışlardan mutlaka vazgeçmeliyiz” dedi.

 

“2023 İl Özel İdare bütçesinde 20 milyon gibi çok ciddi bir faiz geliri ve aynı zamanda 29 milyon gibi de bir faiz gideri var. Hani Nas vardı, hani faiz haramdı. Sakın Cumhurbaşkanı duymasın. Bu bol sıfırlı faiz beklentisi, doyurucu bir açıklamaya muhtaçtır” diyen Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

 

“Taslağı idare tarafından gönderilen bu Giresun’a reva görülen bütçenin, 2023’ün ilk çeyreğinde, bol kepçe kullanılarak seçim için tüketileceği aşikadır. Performans programında da eleştirdiğimiz gibi, siz bu bütçeyle ancak Giresunlunun gözünü boyamaya ya da Giresun’a makyaj yapmaya çalışırsınız. Yani kalan 7-8 ay için Allah bilir diyorsunuz.

 

2023 bütçemizin gelirinin yaklaşık yüzde 50’si Merkezi İdare Vergi Gelirlerinden alınan paylar olarak tahmin edilmiştir. Bu pay 234 milyon 700 bin lira olarak öngörülmüştür.  Ekonomik koşulların güçlüğü nedeniyle vergi gelirleri düşeceği için, bu payın azalabilme ihtimali yüksektir. Ayrıca bu gelirimizin İller Bankası ve diğer banka kredi borçlarına kesintilerini de unutmamamız gerekir.

 

Yerel yönetimlerin merkezi idare paylarının çarpanı geçmişte 1 iken, yine AKP İktidarı döneminde 0,5’e indirilmiştir. Her bütçe döneminde bunu tekrar tekrar anımsatmak zorunda kalıyoruz. Gerçekten İl Özel İdarelerine soluk aldırılacaksa, iktidar tarafından bu çarpan yeniden 1’e, yani eski haline çıkarılmalıdır. Yoksa daha yıllarca İl Özel İdareleri borç ödemenin dışında bir çivi dahi çakamayacaklardır.”