Yılmaz: Fındık en az 4 dolar olmalı

Yılmaz: Fındık en az 4 dolar olmalı

Yılmaz: Fındık en az 4 dolar olmalı

 

Giresun İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “İçinde Fiskobirlik’in aktif rol aldığı bir Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmasını öneriyoruz. Taban fiyatının da mutlaka bu kurul eliyle devlet destekli, en geç temmuz sonuna kadar ve dolara endeksli olarak, bu yıl için de en az 4 dolar olarak belirlenmesini istiyoruz” dedi.

 

Yılmaz, il genel meclisinde gündem dışı yaptığı konuşmada, fındık taban fiyatına ve serbest piyasa koşullarına değindi.

 

“Neden fındık piyasamızda bir istikrar sağlayamıyoruz? Bu işi yoğun olarak yapan üreticilerimizi, özellikle eğimli ve dik yamaçlarda toplamak zorunda oldukları dünyanın en kaliteli fındığı için kar edebilir bir fiyatla buluşturamıyoruz?” diye soran Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Zaman zaman bu mecliste, dünyada ihraç ürünü olan meyve ve kuru yemiş piyasalarından örnekler veriyoruz. ABD’nin badem piyasası 1910 yılından beri Kaliforniya Modeli de denilen içinde Blue Diamond adlı birliğin bulunduğu bir kurulun belirlediği taban fiyatı ile bugüne kadar badem üreticisini memnun ettiğini, yine Fransa’nın erik, Avustralya’nın üzüm piyasası gibi oluşturulan kurullar aracılığı ile ürün daha pazara inmeden fiyatlarının belirlendiğini ve bu fiyatların altında bu ürünlerin satılmasının yasak olduğunu biliyoruz.

 

Yani bizdeki gibi, üretici ve onun alınteri fındığı, tek alıcının kucağına bırakılmıyor. Gelişmiş ülkelerde üreticiler, çiftçiler, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar hep korunur ve kollanır devlet tarafından. Bu durum yani üreticinin kar edebildiği bir sistem, aynı zamanda tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Fındık piyasasında bu doğrultuda, içinde Fiskobirlik’in aktif rol aldığı bir Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmasını öneriyoruz. Taban fiyatının da mutlaka bu kurul eliyle devlet destekli, en geç temmuz sonuna kadar ve dolara endeksli olarak, bu yıl için de en az 4 dolar olarak belirlenmesini istiyoruz.”

 

Yılmaz, Fiskobirlik aracılığı ile Giresun Tombul Fındığının coğrafi işaretli ürün olarak Avrupa Birliğince tescil edilmesini de memnuniyetle karışladıklarını TÜBİTAK MAM Merkezinde bir Fındık Çalıştayı düzenlenmesinin de sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.