Yayla: Enflasyon kayıpları telafi edilmelidir

Yayla: Enflasyon kayıpları telafi edilmelidir

Yayla: Enflasyon kayıpları telafi edilmelidir

 

Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla, “TÜİK’in gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılık, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin gerekçesi olmalıdır. Enflasyonun ürettiği kayıplar telafi edilmeli, ilave iyileştirme kararları ivedilikle alınmalıdır” dedi.

 

Yayla, Karadeniz Bölgesi programları kapsamında Giresun İl Divanına katılarak gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

 

Asgari ücretliye yapılan yüzde 50'nin üzerinde zammı yerinde gördüklerini ifade eden Yayla, “Bir taraftan bu iyileştirmenin suni piyasa koşullarında yok edilmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını diğer taraftan aynı oranda iyileştirmenin başta memurlar olmak üzere sabit gelirli tüm kesimlere yaygınlaştırılmasını bekliyoruz. 2022 Kasım ayı itibariyle 11 aylık enflasyon yüzde 62,35, yıllık enflasyon ise yüzde 84,39 olarak gerçekleşirken, devletin alacaklarına yönelik yeniden değerleme oranı da yüzde 122,93 olarak belirlenmiştir. TÜİK’in gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılık, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin gerekçesi olmalıdır. Enflasyonun ürettiği kayıplar telafi edilmeli, ilave iyileştirme kararları ivedilikle alınmalıdır” diye konuştu.

 

Yayla, değişken ekonomik koşullarda sabit gelirliyi korumanın en sağlıklı yolunun Eşel Mobil Sistemi ile gelirlerin enflasyon karşısında korunması olacağını aktardığı konuşmasında şunları belirtti:

 

“GELİR VERGİLERİ YÜZDE 15 ORANINDA SABİTLENMELİ”

 

Daha önce de başarı ile uygulanan bu sistemin tekrar hayata geçirilmesinin Memur Sen olarak her fırsatta masaya getirdiğimiz sağlıklı bir çözüm yolu olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte zamlar ve iyileştirmeler ne oranda olursa olsun katlanarak artan gelir vergisi yüzdeleri memur maaşının üzerinde bir giyotin gibi durmaktadır. Çoğu zaman ikinci altı aylık zammı hiç cebine koymadan vergi olarak devlete iade etmek zorunda olan memurlarımızın gelir vergilerinin yüzde 15 oranında sabitlenmesi bu noktada beklediğimiz önemli bir adım olacaktır.

 

Gündemdeki bir diğer beklenti de uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik ünvanlarından ve bu ünvanlara bağlı kazanımlardan şube müdürlerinin ve ilçe milli eğitim müdürlerinin de yararlandırılması durumudur. İdarenin bu anlamda sahadaki beklentiyi karşılamak noktasında irade ortaya koymasını arzuluyoruz.

 

Ayrıca 6. toplu sözleşmede mutabık kalınan Üniversite İdari Personeline Yer Değişikliği Hakkı esnetilmeden, süreye yayılmadan, zaman kaybedilmeden, hayata geçirilmeli diyor kararımıza ilişkin mücadelemizin devam ettiğinin bilinmesini istiyoruz.

 

“YÜZDE 2 ÜYE BARAJINI TASVİP ETMİYORUZ”

 

Son yasal düzenleme ile getirilen sendikalılara toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesinde yüzde 2 üye sayısı barajı uygulamasını asla tasvip etmiyoruz. Daha önceki dönemlerde Memur Sen’in de maruz bırakıldığı uygulamanın özgür sivil topluma sekte vuracağı kanaatindeyiz. Bu bağlamda milli birlik ve bütünlüğümüze kastı olmadıkça üye sayısı ne olursa olsun tüm sivil toplum örgütlerini eşit ve adil bir zeminde faaliyetlerini yürütebilmelerini destekliyoruz.

Eğitim Bir Sen Giresun İl Divanımızın tüm camiamıza hayırlar getirmesini diliyor Başkanımız Sayın Muhammet Sarı ve teşkilatına teşekkür ediyoruz.”