DOKAP’tan 15 projeye destek

DOKAP’tan 15 projeye destek

DOKAP’tan 15 projeye destek

 

Giresun Valisi Enver Ünlü, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenerek Giresun’da hayata geçirilecek olan 15 adet projenin imza törenine katıldı.

 

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığında gerçekleştirilen törene; Vali Enver Ünlü, DOKAP İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, Giresun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Karaca, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Tosunoğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Angın, proje sahipleri ve protokol üyeleri katıldı.

 

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Giresun’da desteklenen 15 adet projenin içerik ve faaliyetlerinin yer aldığı tanıtım ve sinevizyon gösterisi izlendi.

 

Törende bir konuşma yapan Vali Ünlü, projenin amacı, önemi ve Giresun’a sağlayacağı kazanımlar hakkında bilgi verdi.

 

Protokol konuşmalarının ardından imza törenine geçildi. 15 projenin ilgili kurumlar arasındaki protokol imzaları; Vali Enver Ünlü’nün eşliğinde DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin, Giresun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Karaca, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Tosunoğlu ile Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Angın tarafından atıldı.

 

2023 yılında Giresun'da 10 tanesi Giresun İl Özel İdaresi, 4 tanesi Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve 1 tanesi de İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ait toplam 15 proje hayata geçirilecek.

 

GİRESUN İL ÖZEL İDARESİNE AİT PROJELER

 

Alucra Subaşı Köyü Sulama Suyu Tesisi Onarım Tesisi Projesi: Proje kapsamında; mevcut dik beton kanallarda meydana gelen sızıntılardan dolayı tarım arazileri kısıtlı sulanabilmekte iken 850 metre dik beton kanal ve 20 adet priz kapağı yapımı ile 66 hektar alanın sulamaya açılması planlanmaktadır.

 

Alucra Kabaktepe Köyü Sulama Havuzu Onarım İnşaatı Yapım İşi Projesi: Proje kapsamında; yeterli miktarda su sağlamak için mevcut 288 metreküp depolama hacmi ve 1,5 metre yüksekliğinde havuz onarımı yapılarak betonarme havuzun yan duvarları ve tabanına 0,15 santimetre kalınlığında demirli betonla kaplamak suretiyle sulama suyunun tarım arazilerine ulaştırılması sağlanacaktır.

 

Çamoluk Usluca Köyü Sulama Suyu Tesisi Onarım Tesisi Projesi: Proje kapsamında; mevcut dik beton kanallarda meydana gelen sızıntılardan dolayı tarım arazileri kısıtlı sulanabilmekte iken bin metre dik beton kanal yapımı ve 240 metre dik beton kanal yenileme ile 66 hektar alanın sulamaya açılacaktır.

 

Çamoluk Çakılkaya Köyü Sulama Suyu Tesisi Onarım Tesisi Projesi: Proje kapsamında; bin metre dik beton kanal ve 240 metre dik beton kanal yenileme ile 66 hektar alanın sulamaya açılması planlanmaktadır.

 

Şebinkarahisar Yedikardeş Köyü Sulama Suyu Tesisi Onarım Tesisi Projesi: Proje kapsamında; bin 300 metre dik beton kanal ve 20 adet priz kapağı ile 66 hektar alan sulamaya açılacaktır.

 

Şebinkarahisar Evcili Köyü Sulama Suyu Tesisi Onarım Tesisi Projesi: Proje kapsamında; bin metre dik beton kanal ve 20 adet priz kapağı ile 66 hektar alan sulamaya açılacaktır.

 

Göksu Travertenleri Turizm Alanı Altyapı, Su ve Yol Düzenleme İşi Projesi: Proje kapsamında; 350 metre beton yol, otopark, küp taş parke yol, duvar, 500 metre su hattı, 1 adet ahşap soyunma kabini ve tuvalet, ahşap büfe, 2 adet taş maden suyu çeşmesi ve çevre düzenlemesi yapılması planlanmaktadır.

 

Bayındır Sapağı 03 KKN Yy İlt. Bayındır-Tokmaden-Bektaş (mr): Proje kapsamında; 4 Kontrol Kesim Numaralı güzergâhta 6,50 kilometre yol onarım, 6,50 kilometre stabilize kaplama ve sanat yapıları yapılması planlanmaktadır.

 

Derindere Sapağı 19 KNN Yy ilt.-Göl Yanı Obası: Proje kapsamında; 20 Kontrol Kesim Numaralı güzergâhta 4 kilometre beton kaplama yapılması planlanmaktadır.

 

Kümbet (mr)-Çeğerli Oba-Ağmaşat-Çıkrıkkapı-Çakrak (mr): Proje kapsamında; 8 Kontrol Kesim Numaralı güzergâhta 10 kilometre ikinci kat asfalt kaplama yapılması planlanmaktadır.

 

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE AİT PROJELER

 

Kültür Dostu Okul Projesi: Proje kapsamında; kültür dostu okul hayata geçirilecek, il genelinde 3-6 yaş grubu çocuklara geleneksel oyunlar ulaştırılmak ve oyuncak müzesi kurularak tarihsel oyun ve oyuncak sürecini yaşatmak amaçlanmıştır. Giresun'da bulunan Fındıkyurdu Anaokulu içerisinde 2019 yılında yapılmış olan fakat eksikliklerinden dolayı kullanamayan 25 metrekarelik masal evi bakım ve onarımdan geçirilerek kullanıma açılacaktır. Dış alanda bulunan pergoleye ise amfi tasarımı yapılacaktır. Okulda görev yapan öğretmenler yapılan planlama ile ayda 3-6 yaş grubu 322 öğrenciye oyun yöntemi ile eğitim verecektir. Ayrıca geleneksel oyun ve oyuncakları bir araya getirmek için ulusal düzeyde e-twinning projesi başlatılacaktır.

 

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜNE AİT PROJELER

 

Siyez Buğdayı Silo Tesisi ve Fasülye Şoklama Makinası Alımı Projesi: Proje kapsamında; Çamoluk Ziraat Odası ve Çamoluk Kadın Üreticiler Kooperatifi bünyesinde işletilecek tesise tüp helezon silolar, 2 adet silo kurulumu ile kuru fasulyeyi böcek zararlarından korumak için şoklama makinası alınacaktır. Çamoluk ilçesinde üretilen ve coğrafi işaret alan fasulye ile siyez buğdayının muhafaza edilerek yıl boyu tedarikinin sağlanması, bu sayede yerel halkın yaşam kalitesini iyileştirerek bölgede sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek projenin genel hedefleridir.

 

Maviyemiş ve Aronya Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi: Proje kapsamında; Eynesil ilçesi Ören beldesinde 50 dekar alanda maviyemiş ve 30 dekar alanda aronya üretimi yapılarak bölge kalkınmasına katkıda bulunulacaktır.

 

Meralarda Hayvanlar Susuz Kalmasın Projesi: Proje kapsamında; Giresun Merkez, Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Görele, Güce, Şebinkarahisar, Tirebolu ve Yağlıdere ilçelerindeki mera ve yaylak alanlarında toplam 600 adet suluk/sıvat yaptırılarak ihtiyaç bulunan bölgelere yerleştirilecektir.

 

Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerinde Bakım ve Besleme Şartlarının İyileştirilerek Hayvan Refah Düzeyinin Arttırılması Projesi: Proje kapsamında; Giresun ili ve ilçelerinde yaşayan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyesi olan Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesinin alt projelerinde ve Ulusal Soy Kütüğü Bilgi Sistemine (SOYBİS) kayıtlı yaklaşık 80 yetiştiriciye, ihtiyaçları doğrultusunda, 20 adet şaftlı koyun kırkım makinesi, 20 adet bileme makinesi, 130 adet kilitli çift yönlü metal ot yemlik ve 350 adet tek yönlü metal ot yemliği (kombi yemlik) ile 50 adet şamandıralı hayvan suluğu dağıtımı yapılacaktır. (Giresun Valiliği)