Tığlı: Kaç yıldır bir onkolog atayamadılar

Tığlı: Kaç yıldır bir onkolog atayamadılar

Tığlı: Kaç yıldır bir onkolog atayamadılar

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “AKP Karadeniz’in kanser üssü yapacağım dediği Giresun’a kaç yıldır bir tıbbi onkoloğu dahi layık görmedi” dedi.

 

Tığlı, uzman onkolog konusunu gündemde tutmaya çalıştığını fakat sorunun çözümlenmediğini ifade ederek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması için bir soru önergesi daha verdiğini kaydetti.

 

Üç yıl önce Sağlık Bakanına soru önergesi verdiğini ancak hala yanıt gelmediğini belirten Tığlı, “Ya sorunu bilmiyor ya inkâr ediyor ya da hiç umurunda değil. Tekrar sorduk, açıklama yaptık. Hadi bizi geçtin kendi milletvekillerinin siyasetçilerin itibarını ayaklar altına aldın farkında mısın? Vatandaşlarımız feryat ederken, bu sorunu çözelim çağrılarımıza, Giresun’u Karadeniz’in onkoloji üssü yapacağız diye cevap vereceğinize keşke Sağlık Bakanınıza, benim şehrim kanserden büyük ızdırap çekti, çekiyor bizi mahcup etmeyin deseydiniz. Çok insanın ahını aldınız” ifadesinde bulundu.

 

“HASTALARIMIZ TEDAVİ İÇİN KOMŞU İLLERE GİDİYOR”

 

Tığlı, “Karadeniz’in onkoloji üssü Giresun’a Bakanlığınızın en azından bir uzman onkolog ataması için daha ne yapmamız gerekiyor” diye sorarak, önergesinde şunlara yer verdi:

 

“Giresun’da her yıl binlerce hastaya kanser tanısı konulmaktadır. Özellikle 1986 yılındaki Çernobil nükleer santrali patlamasının üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen Giresun ve Doğu Karadeniz illerinde kanser giderek etkisini artırmaktadır. Giresunlu kanser hastaları teşhis ve tedavi sürecinde çoğunlukla komşu illerin, büyük kentlerin hastanelerine ihtiyaç duymaktadır.

 

Doğu Karadeniz’de ve Giresun ilinde kanser vakalarında yıllar içinde meydana gelen artış ve bunun sebeplerine ilişkin yapılan araştırmaların yetersizliği bir tarafa, vatandaşlarımızın tedavi süreçlerine ilişkin yaşadığı zorluklar son yıllarda daha görünür hale gelmiştir. Giresun’da kanser tedavisi görmesi gereken vatandaşlarımız yaşanan yetersizlik ve imkânsızlıklar sebebiyle komşu şehirlerde ya da büyük şehirlerde tedavi görmek zorunda kalmaktadır. Yaşadıkları sağlık sorunu dışında başka şehirde tedavi görmenin beraberinde getirdiği maddi manevi zorluklarında üstesinden gelmeye çalışmaktadır. Bugüne değin başka bir kentte kanser tedavisi görmekteyken sevdiklerinden ve memleketinden uzakta yaşamını yitirmiş on binlerce Giresunlu olduğunu söylemek abartı olmayacaktır.

 

“GİRESUN’UN KANSER ARAŞTIRMA İHTİSAS HASTANESİNE SAHİP OLMASI GEREKİRDİ”

 

Kanser vakalarının oldukça yüksek oranda seyrettiği Karadeniz’de ve Giresun’da Çernobil kazasından sonra geçen 35 yıl içinde radyasyon etkileri hala yeterli bilimsel araştırmalarla ortaya konulmamıştır. Her bir vatandaşımızın ailesinden en az bir ferdini kanserden kaybeden Giresun’un kanser araştırma ya da onkoloji enstitüsü düzeyinde bir ihtisas hastanesine sahip olması gerekirdi. 21 Mayıs 2019’da Giresun ilinde kanser hastalarının personel yetersizliğinden onkoloji uzmanı eksikliğinden ve cihaz eksikliğinden kaynaklı sorunlarını ilettiğim bir önergeyle konuyu zatı alinize arz ettik. Fakat önergeye cevap verilmediği gibi en önemlisi soruna bir çözüm üretme gereği de duyulmadı.

 

“HASTALARIMIZ SESLERİNİ SOSYAL MEDYADAN DUYURMAYA ÇALIŞIYOR”

 

Cevap verme gereği duymadığınız soruna ilişkin olarak aylar sonra Eylül 2019’da AKP Giresun Milletvekilleri Giresun ilinin Karadeniz’de onkoloji tedavisinde merkez üssü olacağını, eksik doktor ve personel atamalarının yapıldığını vurgulayarak hem bize cevap vermiş oldular hem de AKP İktidarında sağlık alanında şehrimizin gurur duyulacak durumuna vurgu yaparak yüreklere su serptiler. Ama gelin görün ki, sorun yıllar geçmesine rağmen çözüme kavuşturulmamış, onkoloji alanında Karadeniz’in üssü olacak bir kente bir onkoloji uzmanına dahi çok görülmüştür. Giresun’da kanser tedavisi gören yurttaşlarımız seslerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çabalamaktadır.”