Mevsimlik işçilerin sorunları Meclis gündeminde

Mevsimlik işçilerin sorunları Meclis gündeminde

Mevsimlik işçilerin sorunları Meclis gündeminde

 

 

TBMM Başkalık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, mevsimlik tarım işçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

 

Tığlı, ülkemizde her yıl binlerce tarım işçisinin başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere ekim, dikim, çapa ve hasat dönemlerinde oluşan iş gücü talebini karşılamak için Ege, İç Anadolu, Karadeniz’e gezici mevsimlik ya da geçici mevsimlik tarım işçileri olarak göç ettiğini anımsattı.

İşgücü talebi ve arzı, Türkiye’de tarım alanında yaşanan temel problemlerden birisi olduğuna dikkat çeken Tığlı, “Mevsimlik tarım işçilerinin en büyük sıkıntıları diye ifade edeceğimiz üst başlıklara baktığımızda karşımıza taşıma, barınma, sağlık, temizlik, eğitim, sosyal güvenlik gibi olumsuz yaşam şartları ve çalışma ortamları çıkmaktadır” dedi.

 

Tığlı, “Yaşanan problemlerin çözümü için her ne kadar yasal düzenlemeler yapılsa ve işçilerin hakları güvence altına alınmaya çalışılsa da gelinen nokta da problemlerin çözümü için tatmin edici gerçekçi sonuçlar üretilemediği de çok net bir şekilde görülmektedir. Konu araştırılmadan tarım işçilerinin sorunları incelenmeden ve çözüm önerileri üzerine ortak bir çalışma yapılmadan tarım işlerinin sorunları çözülmez. Söz konusu olumsuzluklar, bu olgunun önemli bir parçası olup göz ardı edilemeyecek kadar önem arz etmektedir” diyerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği dilekçe ile meclis çatısı altında araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

 

Milletvekili Tığlı, mevsimlik işçilerin sorunlarının araştırılmasıyla ilgili verdiği dilekçede şu konulara dikkat çekti:

 

“Mevsimlik işçilerin çalışma yerlerine ulaşımında yaşanan zorluklar, uygun olmayan yerlerde ve çadırlarda kalmak zorunda olmak, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmadan yaşam mücadelesi vermek, işçi çocuklarının ya okula gitmemesi ya da çalışma dönemlerinde devamsızlık yapmaları, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere çalışma ve barınma şartlarından kaynaklı sağlık problemleri ve bulaşıcı hastalıklar ile birlikte temiz su, tuvalet ve kanalizasyon sistemlerinin olmayışı, yeterli ve sağlıklı beslenme koşullarına ulaşılamaması, besin ve gıda maddelerine ulaşılamaması yaşanan zorluklardan sadece bazılarıdır.

 

Mevsimlik ya da gezici tarım işçilerinin içinde bulundukları olumsuzlukları gidermek ve daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlamak amacıyla tedbirlerin alınması, yeni düzenlemelerin yapılması ve bunlara yol açan olumsuzlukların nedenlerinin tespit edilebilmesi ve buna yönelik gerekli tedbirlerin alınması için Anayasa’nın 98’nci, İç Tüzüğün 104’ncü ve 105’nci maddeleri gereğince Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.”