Kozluca: Yoksul öğrenciler okullarını terk ediyor

Kozluca: Yoksul öğrenciler okullarını terk ediyor

Kozluca: Yoksul öğrenciler okullarını terk ediyor

 

CHP Giresun İl Kadın Kolları Başkanı Ayça Kozluca, “Tüm çocukların nitelikli eğitime erişimlerinin sağlanması ve gelişimlerini desteklenmesi önünde engel oluşturan yoksulluğun ve ekonomik sorunların ortadan biran önce kaldırılması gerekmektedir” dedi.

 

Kozluca, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının istatistiklerine göre 14-17 yaş aralığında açık öğretime kayıtlı 1 milyon 585 bin civarındaki öğrenci sayısının bu sene 1 milyon 738 bine yükseldiğini belirtti.

 

Okul kaydı bulunmayan 1 milyon 201 bin çocuğa, açık öğretimdeki 1milyon 738 bin ile mesleki eğitimdeki 401 bin çocuk eklenince, örgün eğitimde olmayanların toplam sayısının 3 milyon 340 bine ulaştığını kaydeden Kozluca, “Yoksulluk içinde büyüyen çocukların varlıklı ailelerde büyüyen çocuklara göre okul terk etme oranı daha yüksektir. Sürekli yoksulluk içinde yaşayan çocuklar ailelerine ekonomik olarak destek olmak zorunda hissettikleri için onları okulda tutmak mümkün olmamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kozluca, CHP Giresun Kadın Kolları il ve ilçe örgütleri olarak sürekli sahada gözlemlerde bulunduklarını, yoksulluğun nasıl dramatik hale geldiğini ve insanların yaşamak için nelere katlandığına tanık olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

 

“Bu tanıklığımız inkar edilemez ve yerel, genel iktidarın sorumluluğundan kaçamayacağı bir gerçektir. Saha çalışma gözlemlerimizde, okulu terk eden çocuklar, üniversite kayıtlarını donduran gençler, beslenme yetersizliğine terk edilen çocuklar ve gıda yoksunluğu yaşayan ailelerle konuşuyor ve dertleşiyoruz. AKP iktidarının uyguladığı yanlış ekonomik politikalardan dolayı, çocuklar eve ekmek götürmek, faturaların yüküne ortak olmak yani aile ekonomisine katkı sağlamak için çalışmak zorunda kalıyorlar.”

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın verilerine göre devlet yardımı alan yoksul hane sayısının 2,5 kat arttığını kaydeden Kozluca, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

 

“Yoksulluk ve yoksunluk sırtımızı dönemeyeceğimiz kadar derin bir sorundur. Dolayısıyla yoksulluk belirli kişilerin değil tüm toplumumuzun sorunudur. Bundan dolayı devlet politikalarında biran önce sosyal devlet ilkesi gözetilerek kalıcı,  etkili ve sürdürülebilir politikaların uygulanabilmesi için tüm paydaşların katılımı ile bilimsel ilkelere dayalı planlamalar yapılıp acilen uygulamaya geçilmelidir, zira yoksulluk bir insan hakları ihlalidir.

 

Hakkın, hukukun ve adaletin sağlanmadığı,  çocukların yatağa aç girdiği, çocukların en temel haklarının istismar edildiği bu düzene son vermeye, partimizin temel ilkeleri doğrultusunda var olan kaynakların doğru, etkin ve adil bir şekilde kullanılmasıyla eşit, özgür bir geleceği çocuklara, gençlere, kadınlara ve tüm topluma sunmak için kararlıyız.”