Konal, engellilerin sorunlarına dikkat çekti

Konal, engellilerin sorunlarına dikkat çekti

Konal, engellilerin sorunlarına dikkat çekti

 

CHP Giresun Merkez İlçe Başkan Yardımcısı Özcan Konal, “Engellilere ilişkin farkındalık yaratacak çalışmalar yapılmalı. Çevre düzenlemesi, trafik sistemi, geçitler, toplu taşımalar engellilere uyumlu hale getirilmeli. Bu konuda toplum bilinçlendirilmeli ve belediyelerin de engellilerin erişilebileceği çevreyi yaratması gerekir” dedi.

 

Konal, yaptığı yazılı açıklamada, “Bir gün siz de engelli olabileceğinizin farkında mısınız?” diye sorarak, şöyle devam etti:

 

“Belki doğuştan, belki kaza sonucu engelli değilsiniz, bir savaşta gazi olmadınız ya da hatalı bir tedavi sırasında sonrası da engelli kalmadınız. Hiç belli olmaz, belki bir gün engelli olabilirsiniz. Yaşlanacak, hareketleriniz kısıtlanacak,  üzerinde gezdiğiniz kaldırımlar bariyer haline gelecek, çarpıp düşeceksiniz. Düşünün merdivenler bile engel olacak size. Yazılar size görünmez olacak,  sesleri işitmez olacaksınız. Çocuğunuzu rahatça kucağınıza alıp sevebilirken, torununuzla oynarken hemen yorulacaksınız.  Çünkü ihtiyarlamış olacaksınız. Öldüğünüzde tabutunuz merdivenden inemeyecek, asansöre sığmayacak. Bizlere engel olurken bunları da gözünüzün önüne alınız.”

 

Konal, “Engelsiz şehir” ve “engelsiz zihniyet” yaratmak için çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekerek, şu öneri ve uyarılarda bulundu:

 

“Her yer erişilebilir olmalı, fiziki engeller kaldırılmalı. Şehirler toplu taşıma araçları engellilere uyumlu hale getirilmeli. Denetimler yapılmalı, erişilebilirlik sağlanmalı. Engellilerin topluma erişimini sağlayacak ve sosyalleştirecek spor tesisleri olan yaşam merkezleri yapılmalı. Görme engellilerin erişimini sağlayan kaldırım taşlarının, engelli rampalarının üzerine otomobil ya da motosiklet park ediliyor. Otoparklardaki engellilere ayrılan yerlere ise bazı kalburüstü insanların park etmesine göz yumuluyor.

 

Şehirde yaşamak bir kültürdür. Bu kolektif yaşam içinde, diğer bireylerin haklarına tecavüz etmemeyi öğrenmeliyiz. Engellilere ilişkin farkındalık yaratacak çalışmalar yapılmalı. Çevre düzenlemesi, trafik sistemi, geçitler, toplu taşımalar engellilere uyumlu hale getirilmeli.

Bu konuda toplum bilinçlendirilmeli.  Belediyelerin de engellilerin erişilebileceği çevreyi yaratması gerekir. Kamu hizmetinde asıl olan toplumsal faydayı maksimize etmektir.  Verilecek hizmetin bedeli, vergilerimizle ödenmektedir. Engelli rampalarının eğimi standart koşulda olmalı.

 

Engelli tekerlekli sandalyelerimizi yenilemek için beş yıl beklemeden ihtiyaç duyduğumuzda sağlık güvencemizden ödemesi sağlanmalı. Bir ayakkabıyı beş yıl dört mevsim kullanma şansımız yoksa tekerlekli sandalye de bizlerin ayakkabısı olduğuna göre onları nasıl kullanmamız beklenebilir? Hayatını tek başına devam ettiremeyen başka birinin yardımına ihtiyaç duyan engellilerin gelir oranına bakılmadan bakımını üstlenen kişiye engelli evde bakım ödemesi yapılmalıdır. Boyun eğmeyelim. Yıkalım engelleri, hakkımızı arayalım.”