Gübre üreticiyi zor durumda bıraktı

Gübre üreticiyi zor durumda bıraktı

Gübre üreticiyi zor durumda bıraktı

 

İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, “60 liraya aldığımız gübre 2021 yılında 210 liraya çıkmıştır. Bu sene köylümüzün ve çiftçimizin gübre uygulaması yapabileceğini sanmıyorum. Kimse fındık bahçesine gübre atmayacaktır. Bu da fındıkta verimi ciddi ölçüde düşürecektir” dedi.

 

Eroğlu, yaptığı açıklamada, 2006 Tarım Kanunu'na göre GSYH'nın yüzde 1'inden az olamaz hükmünün, yıllarca yüzde yarım olarak uygulandıktan ve son yıllarda yüzde 0,4 düzeyine indirildiğini, önümüzdeki yıl ise bu oranın yüzde 0,3 düzeyine indirildiğini ifade ederek, 2021 yılında 24 milyar lira olarak uygulanan tarımsal desteklere, 2022 bütçe tasarısında 25,8 milyar lira yarıldığını kaydetti.

 

2015 yılından bu yana dönüme 170 lira olarak uygulanan fındık desteğinin de 2022’de yine 170 lira olarak uygulanacağının öngörüldüğünü aktaran Eroğlu, açıklamasında şunlara yer verdi:

 

“Bu ise dar gelirli çiftçi ve köylümüzün bütçesini daha da sıkacak demektir. Dönüm desteği 7 senedir 170 liradır. Bunun süratle 250 liraya çıkartılması lazımdır. Zaten vergiler yoluyla dar gelirlinin geliri iyice geriletilmiştir. Derin yoksulluk diye bir kavram çıkmıştır.

 

60 liraya aldığımız gübre 2021 yılında 210 liraya çıkmıştır. Bu sene köylümüzün ve çiftçimizin gübre uygulaması yapabileceğini sanmıyorum. Kimse fındık bahçesine gübre atmayacaktır. Bu da fındıkta verimi ciddi ölçüde düşürecektir.

 

Yönetmeliğe göre fındık ekimi serbest olan 16 ilin dışındaki illere dönüm parası ödenmeyerek, yönetmelikte fındık ekimi serbest bırakılan illere dönüm destek parası arttırılabilir ve 250 lira yapılabilir.

 

İlimiz ve bölgemiz milletvekilleri şimdiden gerekli tedbirleri alıp, gerekli çalışmaları yaparak bütçede cari transferler kaleminden tarımsal desteklere ödenek artırılması için teklif vermelidirler ve tarım bakanlığını uyararak 16 ilin dışında fındık destek ödemesi yapılmamasını sağlamalılar.

 

Hatta fındık destek ödemeleri Fiskobirlik üzerinden yapılmalıdır. Hem Fiskobirlik’e destek hem de Fiskobirlik fındığın uzman kuruluşudur.”