Çakırmelikoğlu: Meslek liselerinin azlığı işsizliği artırıyor

Çakırmelikoğlu: Meslek liselerinin azlığı işsizliği artırıyor

Çakırmelikoğlu: Meslek liselerinin azlığı işsizliği artırıyor

 

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Meslek liselerinin yetersizliği ya da cazibesinin düşük olması, günümüz iş dünyasının ana sorunu haline gelmiş, aynı oranda kayıtlı genç işsizlik ise yüzde 25 bandına demir atmıştır” dedi.

 

Çakırmelikoğlu, genç işsizliğin en önemli sorununun talep ve arz dengesizliği olduğuna dikkat çekti.

 

“Hayaller ve idealler günümüz reel yaşantısı ile kesişmediğinin geç idrak edildiği dönemde, gençlerimizin bir bir ekonomik hayata yönlendirilmesinde yaşanılan sıkıntı, iş dünyasının karşısına vasıfsız iş gücü olarak çıkmaktadır” diyen Çakırmelikoğlu, “Meslek liselerinin yetersizliği ya da cazibesinin düşük olması, günümüz iş dünyasının ana sorunu haline gelmiş, aynı oranda kayıtlı genç işsizlik ise yüzde 25 bandına demir atmıştır. 2000’li yılların başında Anadolu kentlerinin rüyası haline gelen üniversiteleşme, iş dünyasının taleplerini karşılamayan yüzbinlerce işsiz diplomalıyı ortaya çıkartmıştır” ifadesinde bulundu.

 

Çakırmelikoğlu, “Ülkemizin endüstri 3.0’a geçiş yaşadığı bu dönemde, endüstri 4.0’a dönük diplomalının olduğu ancak arzın yetersiz kaldığı meslekleri ortaya çıkartmıştır” hatırlatması yaparak, şu önerilerde bulundu:

 

“Çözüm karşılıklı gelgit ve suçlayıcı terimlerden ziyade özellikle imalat sektörünün talebi olan teknik liselerin teşviki ile mümkündür. Ticaret ve Sanayi Odaları bu nokta da iş dünyası ve eğitim camiası arasında köprü görevi görebilecek potansiyeli içinde barındırmakta ve bu yönde talepleri ortaya koymaktadır.

 

Ayrıca bölgelerin meslek altyapıları bu düzeyde baz alınacak en önemli kriterdir. Tekstil bölgesinde metal, CNC programı bölgesinde ağaç ürünlerine yönelik eğitim altyapısının da teşvik edilmemesi bir başka önemli ayrıntıdır.

 

Sonuçta günümüzde kapasite yetersizliğine rağmen bir şeyler üretiyoruz fakat talebi karşılayamıyoruz. Bu bakımdan meslek liselerinin teşvik edilmesi hem işsizliğe hem de imalat sektörünün vites yükseltmesine imkan sağlayacaktır.”