Yerli koyun ve keçi ırkları korunarak verim artırılıyor

Yerli koyun ve keçi ırkları korunarak verim artırılıyor

Yerli koyun ve keçi ırkları korunarak verim artırılıyor

 

 

Hal Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi (HEKIP) ile ülkenin yerli koyun ve keçi ırklarının saflığı korunarak verimlerinin artırıldığı bildirildi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, en kapsamlı ulusal hayvan ıslahı projesi olan HEKIP ile yavrularda sütten kesim canlı ağırlıklarında ortalama 3,7 kilo, yaşama gücünde ise ortalama yüzde 10,6 artış sağlandığı belirtilerek, 2005'te başlayan proje ile 29 farklı üniversiteden 56 proje lideri, 60 ilde sivil toplum örgütü ve kamu teşekkülü ile çok paydaşlı iş birliğinin oluşturulduğu kaydedildi.

 

Projenin, yerli 21 koyun ve 6 keçi ırkında uygulandığının aktarıldığı açıklamada, şunlara yer verildi:

 

“Bugün itibarıyla 60 ilde 178 alt proje (1 milyon 121 bin baş) uygulanmaktadır. 178 alt projenin 139'u koyun, 39'u ise keçilerde yürütülmektedir.

 

Bir alt proje 6 bin anaç dişi, 300 anaç erkek materyalden oluşmaktadır. Her bir alt projede istihdam edilen, toplam 178 proje teknik elemanı projelerde görev almaktadır. Proje sayesinde, yerli koyun ve keçi ırklarımız koruma altına alınmış ve farklı koç teke katımları önlenerek ırkların saf yetiştirilmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda, küçükbaş hayvancılığa ilgi artırılmış, azalmaya başlayan gen kaynaklarımızda hızlı azalışın önüne geçilmiştir.

 

Proje, çeşitli çalışmalar kapsamında yurt dışından getirtilen yabancı ırklar karşısında yerli ırkların korunması açısından önemli bir tampon görevi üstlenmiştir.

 

Projeyle elde edilen kazanımlar şu şekilde sıralanabilir:

 

Kuzu ve oğlakların sütten kesim canlı ağırlıklarında ortalama 3,7 kilo artış sağlanmıştır.

Kuzu ve oğlaklarda, yaşama gücünde ortalama yüzde 10,6 artış olmuştur. Proje sayesinde her yıl yaklaşık 102 bin baş kuzu ve oğlak hayatta kalmayı başarmaktadır.

Koyun ve keçilerde ikizlikte ortalama yüzde 5,7 artış gerçekleşmiştir. Bu oran yaklaşık 42 bin baş yavruya karşılık gelmektedir. Projenin yıllık ekonomiye katkısı 336 milyon liradır.”

 

Açıklamada, TAGEM Genel Müdürü Metin Türker’in açıklamalarına da yer verilerek, şunlar kaydedildi:

 

"Küresel iklim değişikliği ve gittikçe artan kuraklıkla mücadelede en önemli sigortamız bizim yerli koyun ve keçilerimizdir. Türkiye'mizin yerli koyun ve keçilerini koruyoruz, geliştirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Ülkemiz, küçükbaş hayvancık yapmak için en elverişli coğrafyaya sahiptir. Ve bu bilinç gittikçe artmaktadır. Daha yapacak çok işimiz var. Hayvancılık Genel Müdürlüğümüz ile kol kola vererek koyunlarımız ve keçilerimiz için ve bu şartlarda bu dağlara bu yaylalara bekçilik yapan eli nasırlı yetiştiricilerimizi desteklemeye var gücümüzle beraber çalışmaya devam edeceğiz."