7 işletme maden arayacak

7 işletme maden arayacak

7 işletme maden arayacak

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Giresun ilinde madencilere tahsis edilen toplam alanın 256 bin 106 hektardır. Giresun’da 47’si arama, 82’si işletme olmak üzere toplam 129 ruhsat dağıtıldığı görülmektedir” dedi. Tirebolu’da 6 işletme ile bir tane de arama ruhsatı olan şirket bulunuyor.

 

Tığlı, Giresun’da maden şirketlerine tahsis edilen arazi miktarına yönelik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yanıtlaması için verdiği önergeye cevap geldiğini belirtti.

 

“TEMA Vakfının raporunda Giresun dağlarının tamamının maden şirketlerine tahsis edildiğine yönelik açıklamalarının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanı’na iki ayrı soru önergesi vermiştim” diyen Tığlı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den 1 Eylül’de yanıt geldiğini ifade etti.

Tığlı, “Sayın Dönmez’in imzası ile gelen yanıtta Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Giresun ilinde madencilere tahsis edilen toplam alanın 256 bin 106 hektar olduğunu söyledi. Sorulara verilen diğer bir yanıtta ise 47’si arama, 82’si işletme olmak üzere toplam 129 ruhsat dağıtıldığı görülmektedir” dedi.

 

Ruhsat alanlarının mülkiyet bazındaki dağılım ve büyüklülerine ilişkin bilgilerin mülkiyet sahibi kurumlardan alınması gerektiğinin Bakan Dönmez’in yanıtında ifade edildiğini aktaran Tığlı, Bulancak (19), Alucra (11), Dereli (10) ve Şebinkarahisar (10) için en fazla işletme ruhsatı alındığını, Şebinkarahisar (14), Alucra (11) ve Dereli (8) bölgeleri için de en fazla arama ruhsatı alındığına dikkat çekti.

 

“BAKAN PAKDEMİRLİ NEDEN SORULARA CEVAP VERMİYOR”

 

Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı’na da sorular yönelttiğini hatırlatan Tığlı, şunları kaydetti:

 

“Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, maden ruhsatı verilen sahalarda doğal yaşamda meydana gelecek tahribata, maden ruhsatı verilen alanlarda yer alan doğal tabiat parklarına, yine buralarda orman, mera tarım alanı niteliğindeki alanlara, su kaynaklarında yaratacağı tahribata, tarımsal ürün ve fındık üretiminde yaratacağı olumsuzluklara, yaban hayatında yaratacağı etkiye yönelik yapılan bilimsel analizlere, değerlendirme ve önerilere ve bu konularda Bakanlığın görüş ve önerilerinin alınıp alınmadığına ilişkin cevap bekleyen sorularına ise yanıt verilmediği görülüyor. Anlaşılan o ki Bakan Pakdemirli kendisine sorulan hiçbir soruya zamanında cevap vermiyor. Ya bu sorulara yanıt verebilecek bilgisi yok ya da soru önergelerinin nasıl ve ne zaman yanıtlanacağını bilmiyor.”