İhracatta bir önceki yıla göre artış!

İhracatta bir önceki yıla göre artış!

İhracatta bir önceki yıla göre artış!

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, verilere göre 2020 yılında bir önceki yıla oranla ihracatta artış yaşandığını bildirdi.

 

Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, Giresun’un 2019 yılında 234 milyon dolarlık ihracata karşılık 2020 yılında 266 milyon dolar ihracat geliri elde ettiğine dikkat çekti.

 

İhracat verilerine göre artışın 2021 yılında da sürdüğünü gördüklerini aktaran Çakırmelikoğlu, “AB ülkeleri (Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre) yoğunluklu ihracatta ilimiz, fındık ve mamulleri, savunma ve havacılık sanayi, makine ve aksamları ile içecek, meyve ve sebze mamulleri ağırlıklı ürün konsepti ile ön plana çıkmaktadır.2020 yılının mart ayında 22 milyon dolar ihracata karşılık 2021 yılı mart ayında ise 28 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

Çakırmelikoğlu, pandemi şartlarına rağmen iyi bir ihracat ivmesi yakalandığına işaret ederek, şöyle devam etti:

 

“Her zaman belirttiğimiz gibi yıllık artan oranlar ile ihracat hedeflerini tek tek yakalıyoruz. Dünyayı etkileyen Covid-19’a rağmen elini taşın altına koyarak ilimize, ülkemize katma değer sağlayan başta işverenlerimiz olmak üzere katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz. Günümüzde üretim ve istihdam sağlamak, üstüne üstlük bölgemizden ihracat yapabilmek kolay değildir. İhracatın kalkınmada ne denli önemli bir faktör olduğunun bilincindeyiz. İhracatta bulunduğumuz konum yeterli mi, tabi ki değil. Giresun milyar dolarlık ihracat yapabilecek potansiyel ve enerjiye sahip iken bazı kamu yatırımlarının bağlayıcılığı da göz ardı edilmemelidir. Bu bakımdan Giresun’a 3. OSB, Giresun Güney Çevre Yolu ile demiryolu yatırımı mutlak kazandırılmalıdır. O zaman asırlık Giresun İlinin ülkemizin milli ekonomi seferberliğine ihracat rakamları ile daha fazla katkı sağlayacağı bilinmelidir.”

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrin ihracatını destekleyici unsurların her an aktif olarak çalıştığına vurgu yapan Çakırmelikoğlu, “İhracatın artırılmasına yönelik online eğitimler başta olmak üzere, ihracat destek merkezi firmalarımızın her daim yanında hizmet vermektedir. Teknik destek çalışmalarının yanı sıra ihracat artışının en önemli olduğu ihracat kalemlerinin tedariki, üretimi ve pazarlanmasıdır. Bu bakımdan hammadde sorunu yaşamayan ilimizin üretim argümanlarını artırması için olanakların eşitlendirilmesi şarttır” diye konuştu.