Cebeci: Binlerce hekim ülkeden ayrılıyor

Cebeci: Binlerce hekim ülkeden ayrılıyor

Cebeci: Binlerce hekim ülkeden ayrılıyor

 

Giresun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Servet Cebeci, “Sağlıkta dönüşüm programı sağlıkta şiddete dönüşüm haline gelmiştir. Binlerce hekim, hayallerini gerçekleştirmek için hiç bilmedikleri ülkelerde yeni hayatlarına doğru yola çıkmaktan çekinmeden, umuda yolculuğa çıkmaya başlamışlardır” dedi.

 

Cebeci, Teyyaredüzü Aile Sağlığı Merkezi önünde yaptığı açıklamada, 17-18 Şubat’ta iş bıraktıklarını ifade ederek, Sağlıkta Dönüşüm Programının en işlevsel ve faydalı uygulaması olan Aile Hekimliği Sisteminin can çekiştiğini kaydetti.

 

2010 yılında tüm Türkiye’de uygulamaya geçilen sistemin, yıllar içinde yayınlanan yönetmelikler ile her geçen gün iyileşmek yerine artık hastalıklı bir sistem haline geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

 

“Yaşanan olumsuzluk tüm ülke çapında hekimlerde ve sağlık personellerinde huzursuz ve güvensiz çalışma koşulları, sistematik hale gelen sağlıkta şiddet, mobbinge varan iş güvencesinin ortadan kaldırılması, sürekli artan iş yükü ama buna rağmen gittikçe derinleşen personel açığına neden olmuştur. En son yönetmelikle getirilen uygulanabilirliği olmayan negatif performans kesintileriyle çile haline dönüşen bir sağlık hizmet sunumuna dönüşmüş; cari giderlerin artan tıbbi malzeme, sarf malzeme, sınıflandırma personeline ait asgari ücret zamları, kira, stopaj, elektrik su doğalgaz zamları karşısında gittikçe erimesi ve bu kalemlere yapılan aynı oranda zam artışının yapılmaması nedeniyle zor durumda kalan birimler ve hekimler, bitmek bilmeyen rapor sorunları, her kurumun kendisini aile hekimlerinin üst birimi sanarcasına çıkarttığı ve uygulamaya koymaya çalıştığı gereksiz rapor talepleri, uygulamaların Bakanlıktan aşağı inildikçe sahada adeta evrim geçirerek farklılaşması nedeniyle artan mutsuzluk ve umutsuzluk ve tüm bunların düzeltilmesi için kazanılan onlarca haklı davaya rağmen açıkların olumlu yönde düzelmesi gerekirken adeta bir ceza yönetmeliği haline gelen son uygulama yönetmeliği sistemi çalışamaz, hekimleri kaygılı hale getirmiştir.”

 

Dr. Cebeci, “Şiddetin gün geçtikçe dozu artmış, asla kabul edilmemesi gerekirken her gün yaşanan bir olay haline gelmiştir. Bakanlık personeline sahip çıkamamış, sağlıkta etkin şiddet yasasının çıkartılması ve bu düzenlemenin ceza hukukundaki yerini alması için gereken girişimlerde bulunmamıştır. Sağlıkta dönüşüm programı sağlıkta şiddete dönüşüm haline gelmiştir” diyerek, sorunlarını ve taleplerini şöyle sıraladı:

 

“Binlerce hekim, hayallerini gerçekleştirmek için hiç bilmedikleri ülkelerde yeni hayatlarına doğru yola çıkmaktan çekinmeden, umuda yolculuğa çıkmaya başlamışlardır. Pandemi döneminde tüm işlerin durduğu ortamlarda aile sağlığı merkezlerimizi ve birinci basamak koruyucu hizmetlerimiz ile poliklinik hizmetlerimizi aksatmadan vermeye devam ettik. Pandemi ücretlendirmelerinden hakkımız olanı alabilmek için o dönemde büyük çaba sarfettik, hakkımızı kısmen alabildik.

 

Tüm bu gelinen süreçte defalarca sesimizi duyurmak için AHEF ve sendika kararları ile eylemler yaptık ve artık bıçağın kemiği de kestiğini anlatmaya çalıştık . Şimdi sesimizi duyurmak için gereken eylem kararlarına göre hareket etmememiz için önümüzde bir engel kalmadı. Süresiz iş bırakma kararlarına yol açmadan Bakanlığın gerekli yasal düzenlemeleri bir an önce çıkartmasını bekliyoruz.

 

Bize borcunuz var diyoruz. 17-18 Şubat’ta iş bırakıyoruz ve size borcunuzu hatırlatıyoruz.

Etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Ceza yönetmeliğinin kaldırılmasını istiyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerinin cari gider ödemelerinin gider kalemlerine gelen zamlar oranında arttırılmasını istiyoruz.”