Güldal: Geçen yılın üzerinde rekolte beklentisi var

Güldal: Geçen yılın üzerinde rekolte beklentisi var

Güldal: Geçen yılın üzerinde rekolte beklentisi var

 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Üç yıldır üretici fiyattan memnun ve bunun karşılığını görüyor. Yeni sezon fındık fiyatı da yaklaşık 10 gün sora bakanımız tarafından açıklanacaktır” dedi.

Güldal, yaptığı açıklamada, üreticilerin fındık bahçelerine son yıllarda daha fazla zaman ayırıp bakımlarını yoğunlaştırması nedeniyle verimin arttığına dikkat çekerek, geçen yılın üzerinde bir beklentinin olduğunu söyledi.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile müşterek kuruluşların rekolte çalışmalarını gerçekleştirdiğini aktaran Güldal, bu sene geçen seneden fazla ürün olduğunun görüldüğünü belirtti.

 

Güldal, “Üç yıldır üretici fiyattan memnun ve bunun karşılığını görüyor. Yeni sezon fındık fiyatı da yaklaşık 10 gün sora bakanımız tarafından açıklanacaktır” diyerek, şöyle devam etti:

 

“Çok yüksek miktarda veya az miktarda fındık almak gibi bir niyetimiz yok. Bizim için bahçe rekoltesinin ne olduğudur. Bununla birlikte maliyet çalışması yaparız. Birçok parametre maliyet hesaplamada kullanılır ve bu çalışmalar sürüyor. 200 bin ton civarında bir depo kapasitemiz var. Bu yetmezse 150 bin ton da kendi depolarımız var. Bu zamana kadar finans, depo ve maliyet gibi bir sıkıntımız hiç olmadı. Para kazanma adına yürütmese de kar etmeden de bu süreci yönettik. Fındık fiyatı açıklandıktan sonra, inşallah piyasa fiyatların üzerinde seyreder. 2020 yılında az fındık geldi bu da oluşan fiyatlardan kaynaklandı. 2021 yılı için bu değerlendirmeler yapılıyor. Üreticilerin ve piyasayı memnun eden bir fiyat oluşur.”

 

Güldal, TMO’nun yeni sezon öncesi depo, personel ve finansman sıkıntısı olmadan sezona hazır şekilde beklediğini de sözlerine ekledi.