Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

Deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı

 

 

1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Giresun’da, AFAD koordinesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa il genelinde bulunan tüm okullarda “Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı” gerçekleştirildi.

 

Giresun’da Sosyal Bilimler Lisesi’nde gerçekleştirilen tatbikatta deprem anı (çök, kapan, tutun), tahliye ve toplanma alanında buluşma gibi faaliyetler icra edildi.

 

Tatbikatın ardından AFAD-İtfaiye-UMKE- standı ziyaret edilerek AFAD ekipleri ve okul öğrencileriyle beraber AFAD çadır kurumu gerçekleştirilirken Vali Enver Ünlü de bir konuşma yaptı.

 

357 BİN KİŞİYE AFET EĞİTİMİ VERİLDİ

 

Vali Ünlü, gençlerde farkındalık oluşturacak “Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı” programını hep birlikte gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyet dile getirerek, “İçişleri Bakanlığımız tarafından geçen sene Afet Eğitim Yılı ilan edilmişti, bu sene ise Afet Tatbikat Yılı ilan edildi. Bunun asıl amacı da afet eğitim yılındaki edindiğimiz teorik bilgiyi pratiğe dökebilmek, afetin olası etkilerine karşı hazırlıklı olmak ve en önemlisi de riski en aza indirebilmektir. Geçen sene ilimizde 357 bin 614 kişiye afet eğitimi verdik. Bu önemli bir sayı ama verilen eğitimleri davranış haline getirebilmek bu işin kilit noktası.  Bunun içinde Bakanlığımızın özverili çalışmalarıyla bu sene uygulama aşamasına geçtik” dedi.

 

 “DOĞAL AFETLER, ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK GERÇEKLERİNİN BAŞINDA GELİYOR”

 

Vali Ünlü, “Doğal afetler, ülkemizin en büyük gerçeklerinin başında geliyor” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

 

“Türkiye, pek çok afet türünün önemli sıklıkta yaşandığı bir ülke. Deprem, heyelan, sel, çığ gibi birçok doğa kaynaklı afetin yanı sıra ülkemizin jeopolitik konumu nedeniyle beşeri kaynaklı afet diyebileceğimiz taşımacılık ve endüstriyel kazalar gibi insani krizlerle de karşı karşıya kalabiliyoruz. Zaten Giresun olarak 22 Ağustos 2020’de çok üzücü bir sel afeti yaşadık. Bunlardan önemli dersler çıkarmalı ve tüm afetlere karşı dirençli bir toplum olmalıyız.”

 

“SİZLERE ÇOK GÜVENİYORUZ”

 

“Yaptığımız tüm çalışmalar, attığımız her adım geleceğin teminatı olan siz birbirinden kıymetli gençlerimize daha güvenli, daha yaşanabilir bir ülkeyi emanet etmek için. Bu bir bayrak yarışı ve sizlerin bu ülkeye nice değerler katacağını şimdiden görüyor, hissediyor ve sizlere çok güveniyoruz. Dolayısıyla sizlere aktarılan konuları hassasiyetle takip etmeniz ve davranış haline getirmeniz oldukça önemli” ifadelerini kullanan Vali Ünlü, şöyle konuştu:

 

TÜRKİYE’DE EŞ ZAMANLI OLARAK YAPILDI

 

“Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatını hep birlikte gerçekleştirdik, ciddiyetinizden ve çabanızdan dolayı sizlere gönülden teşekkür ediyorum. Ülkemiz dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunuyor. Geçmiş yıllarda dünyanın birçok yerinde olduğu gibi maalesef ülkemizde de birçok yıkıcı deprem yaşandı. 1900’den günümüze meydana gelen büyük depremler bakımından Türkiye 77 deprem ile dördüncü sırada yer alıyor. Bizim temennimiz tek bir afetin bile yaşanmaması ancak bugüne kadar yaşandığı gibi bundan sonra da yaşanmaya devam edecek. Şunu unutmayalım; doğal afetlerin önüne geçmemiz mümkün değil ancak afetlere hazırlık yaparak ve gerekli önlemleri alarak verecekleri zararları asgari seviyeye çekmek mümkün. Dolayısıyla her an deprem ya da başka bir afet olabilir prensibiyle hayatımızı sürdürmeye alışmalıyız.

 

“AFETLERE NE KADAR HAZIR İSEK O KADAR GÜÇLÜYÜZ”

 

Afetten korunmanın en iyi yolu, afet öncesi yapılan hazırlıklardır. Afetlere ne kadar hazır isek o kadar güçlüyüz, dirençliyiz. AFAD’ın internet sitesinde bulunan ‘hazirol.gov.tr’ sayfasında, her türlü afete karşı alınacak olan önlemleri öğrenebiliriz.  Yine burada bulunan tüm katılımcıların, öğretmen ve öğrencilerimizin AFAD MOBİL uygulamasını cep telefonlarına indirmesini ve ailelerine de indirtmelerini rica ediyoruz. Az önce sınıflarınızda da tanıtımını izlediğiniz ve her türlü afet ve acil durumlara karşı bize yol gösteren, tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezine ulaşmamızı sağlayan bu uygulama, bizlerin daha bilinçli, daha dirençli ve afetlere karşı daha hazır bir toplum olma yolunda çok büyük bir adım olacaktır.”

 

Öte yandan Afet Tatbikat Yılı içerisinde AFAD Başkanlığı olarak; tüm okullarda, üniversiteler ve yurtlarda, kamu kurumlarında, hastanelerde, organize sanayi bölgeleri ve alışveriş merkezleri gibi birçok mekânda ülke genelinde 54 bin 302 tatbikat planlandı.