Giresun Uşaklarının kahramanlıkları anlatıldı

Giresun Uşaklarının kahramanlıkları anlatıldı

Giresun Uşaklarının kahramanlıkları anlatıldı

 

Giresun Belediyesi, Giresun’dan Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılan 42 ve 47’nci gönüllü alayların vatan savunmasını kısa film haline getirdi.

 

Kara Zıpkalı adlı filmin gala gösterimi Osman Ağa Meydanı’nda gerçekleşirken, filmde Sakarya Meydan Muharebesi'nin gerçekleştiği Polatlı Haymana Mangal Dağı bölgesinde düşmanla savaşan Giresunluların kahramanlıklarını anlatılıyor.

 

Gösterim öncesi meydanda toplananlara seslenen Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, şehri işgal olmadığı halde yaklaşık 5 bin kişi ile 42 ve 47’nci gönüllü alayları çıkarıp vatan savunmasına katılan Giresunlu kahramanların kısa filmini yaptıklarını söyledi.

 

Şenlikoğlu, düşmanın 42 ve 47’nci gönüllü alayları görünce özel birlik sandığını dile getirerek, “Bu cennet vatan uğruna canlarını feda etmiş birçok şehidini, isimsiz kahramanlarını anmak için bu gece onların şahsi manevilerine katkıda bulunmak için toplandık. Kahramanlarımızın ülkemize canlarıyla ve kanlarıyla ne kadar katkıda bulunduğunu burada ufakta olsa, sanat eseriyle tescillendirelim dedik. Giresun ve çevresinden toplanarak, 10 ile 20 yaşlar arasındaki Giresunlu uşakların 42 ve 47’nci Alayları oluşturarak ülkemizin vatan savunması için buradan hareketle Mangal Dağı’ndaki savunmalarına bir nebze de olsun vurgu yapmak istedik. Bu gecede temsili olarak yaklaşık 22 dakikalık kısa filmimizle isimleri unutulmuş bu kahramanları yâd etmeye çalıştık. 47’nci Alay Komutanı Topal Osman Ağamız, 42’nci Alay Komutanı Hüseyin Avni Alparslan ile birlikte Giresunlu uşaklarımızı anacağız” dedi.

 

Yaklaşık 3-5 bin arasında Giresunlu şehidin olduğunu hatırlatan Şenlikoğlu, şöyle konuştu:

 

“Onların bir kısmı gönüllü alay olduğu için nüfusta kayıtlı görülmüyorlar. Hatta bir kısmı da asker kaçağı olarak görünüyor. Oysa şehitlerimiz Mangal Dağı’nda, Sakarya’da vatanın her bölgesinde canlarını ve kanlarını feda ettiler. Amacımız 42 ve 47’nci gönüllü alaylarımızda bu isimsiz kahramanlarımızı anmak için buradan hareketle geleceğimize, şehrimize ve ülkemiz de bu isimlerin anılmasına katkı sağlamaktır. Bu eserde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ben ilk izlediğimde çok duygulandım. Aslında doğru bir iş yaptığımızı da gördüm. Bu filmin Giresunlu gençlerimize ve Giresun’umuza 42 ve 47’nci alayımıza, Topal Osman Ağamıza, Hüseyin Avni Alparslan’ın ve onun emrindeki uşakların bu memlekete ne kadar katkıda bulunduklarını izleyeceğiz. Bu memleketi bize emanet eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”

 

Şenlikoğlu’nun konuşmasının ardından filme emeği geçenlere çiçek verildi, ardından 22 dakikalık film gösterime sunuldu.