Geleneksel el sanatları yaşatılacak

Geleneksel el sanatları yaşatılacak

Geleneksel el sanatları yaşatılacak

 

Tirebolu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, son dönemlerde yörede unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları alanında başlattığı çalışmalarla, kumaş dokumacılığını yaşatmaya çalışıyor. İlçe halk eğitimi merkezi, bu amaçla hizmet binasında 8 ve Karademir Köyünde de 3 adet atölye kurdu.

 

Halk eğitimi merkezi binasında kurulan dokuma atölyesinde 8 adet el dokuma tezgahı ile usta öğretici Filiz Doboğlu nezaretinde kumaş dokumacılığı yapılıyor. 12 kursiyerle faaliyetine devam eden kursa katılan kadın kursiyerler, el tezgahlarında tamamen doğal koşullarda kimyasal bir işlem görmeden dokuma kumaşlar, yaz aylarında vücudu serin tutan, yelek, gömlek, pantolon, masa örtüsü, şal, fular, perde ve peşkir gibi ürünleri üretiyorlar.

 

Karademir Köyü Soğuksu Camii altında kurulan 3 el tezgahıyla da, eğiticiliğini Songül Alaçam‘ın yaptığı dokuma atölyesinde el emeği, göz nuru kumaşlar dokuyan kursiyerler, kendi masraflarını gidermek için sipariş verecek kişi ya da firmaları bekliyorlar.

 

Öte yandan, Tirebolu Halk Eğitimi Merkezi’nin, bünyesinde kurduğu dokuma atölyelerinde keten dokuma, Tirebolu Bezi, Rize Bezi, çıpıt (pala) dokuma, pamuklu, yünlü ve ipekli kumaş dokumalarıyla geleneği yaşatmaya çalışması, ilçe kamuoyunda ve eğitim camiasında takdirle karşılanıyor.