Fındığın önemi ve geleceği konuşuldu

Fındığın önemi ve geleceği konuşuldu

Fındığın önemi ve geleceği konuşuldu

 

Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve TÜBİTAK MAM işbirliğinde, "Ülkemizin Stratejik Ürünü Fındık: Önemi ve Geleceği" konulu panel gerçekleştirildi.

 

Güre Yerleşkesindeki Ömer Halisdemir Konferans Salonunda düzenlenen panelin açılış bölümünde konuşan Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can,  üniversitelerin, bulundukları bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkı yapan stratejik ürünleri destekleme noktasında iki önemli sorumluluğu olduğunu söyledi.

 

Sorumluluklardan birinin nitelikli insan gücü yetiştirmek olduğunu belirten Can, ikincisinin ise bilgi ve teknoloji üreterek katma değerli ürünleri desteklemek olduğunu vurguladı.

Rektör Can, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından Giresun Üniversitesi'nin fındıkta ihtisas üniversitesi ilan edildiğini hatırlatarak, “Fındık konusunda ihtisas payesi almış Giresun Üniversitesi olarak amacımız birim alandan daha çok, daha kaliteli ve daha nitelikli fındık elde edebilmektir. Bu bağlamda sertifikalı verimi yüksek fındık fidanı üretimi, Yaşlanmış verimi düşük fındık dikim alanlarının yenilenmesi, daha yüksek verim için önem arz eden teraslama çalışmaları gündemimizde yer bulacak hususlardan bazılarıdır. Bir diğer önemli amacımız, hedefimiz fındıktan mamul katma değeri yüksek yeni gıda ürünleri yanında çeşitli ihtiyaçlarımıza cevap verecek yeni ürünler ve maddeler ortaya koyarak fındığı bölgemiz ve ülkemiz için daha değerli kılabilmektir" dedi.

 

TÜBİTAK-MAM adına yürütülen ve koordinatörlüğünü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar’ın yaptığı “IPA INNOFOOD” projesinin de tanıtıldığı etkinlikte, Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar’ın yanı sıra, Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP) Gıda Sanayi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Pala, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Myco Twın Proje Koordinatörü Dr. Hayrettin Özer de birer konuşma yaptılar.

 

FINDIKTA AFLATOKSİNLE MÜCADELE

 

Fındıkta aflatoksinler ve alınması gereken önlemlerle ilgili konuşma yapan Proje Koordinatörü Dr. Hayrettin Özer de şunları belirtti:

 

“Son yıllarda aflatoksine bağlı ihracat ürünlerinde yaşanan sorun yüzde 1 civarına düştü. Ancak buna rağmen aflatoksin sorununu görmezden gelemeyiz. Aflotoksin-fındık ilişkisine baktığımızda hasat öncesinden başlatıp hasat sonrası aşamalarda mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Hasat öncesinde olumsuz çevre koşulları, yanlış tarım uygulamalarının aflatoksin riskini artırdığını görüyoruz. Burada önemli olan iyi tarım uygulamalarının yapılabilmesidir. Aflatoksine hasat öncesinde özellikle kuraklık stresi, ekim sıklığı, yabancı otlar, besleme stresi ve böcek istilalarını neden olabiliyor. Hasat sırasında ise, erken hasat, uygun olmayan hasat yöntemi, fındığın toprakla teması çürümüş maddelerden ve yabancı otlardan ayrıştırılmaması da aflatoksin riskini artırmaktadır. Hasat sonrası riski artıran nedenlere baktığımızda da kurutmada geçime, yeterli olmayan kurutma, kurutmada toprakla temas, kurumuş fındığın nem alması, ayıklama ve sınıflandırma olarak sıralayabiliriz. Bunları önlemek aflatoksin riskini azaltan konuların başında gelmektedir.”

 

FINDIĞIN ULUSLARARASI PAZARLARDA REKABET GÜCÜ VE GELECEĞİ

 

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Pala’nın yaptığı ikinci oturumda, Arslantürk Firması Genel Müdürü Sebahattin Arslantürk, “Fındığın Tarımı, İşlenmesi ve Mevcut Durumu” konulu bir konuşma yaptı.

 

Giresun Ticaret Borsası ve Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı olan Hamza Bölük de, “Fındığın Geleceğinde Lisanslı Depoculuğun Önemi” başlıkla bir sunum gerçekleştirdi.

 

Gaffaro Fındık Firması temsilcisi Halil Ak’ın, “Fındığın Uluslararası Pazarlarda Rekabet Gücü ve Geleceği” konulu konuşmasının ardından, Ordu Gürsoy Firması yetkilisi Dursun Gürsoy, “Fındıkta Katma Değerli Yüksek Ürünlere Dönüşüm ve Yeni Pazarlara Giriş Stratejileri” konulu bir sunum yaptı.

 

Panele katılan konuşmacılara teşekkür plaketi veren Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can, fındık ile ilgili başlattıkları bu yeni çalışmaların ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını dileyerek, paydaş kurumlarla el ele vererek birim alandan daha çok, daha kaliteli ve daha nitelikli fındık elde etmeyi öncelikli hedef belirlediklerini ifade etti.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokolle bakanlığa bağlı olan Fındık Araştırma Enstitüsü'nün insan kaynakları ve diğer imkanlarının üniversite ile birleştirileceğini de açıklayan Rektör Can, üniversite bünyesinde fındık ile ilgili çok sayıda BAP projesini de desteklerini belirtti.