DSİ Genel Müdürü: Türkiye Genelinde Taşkın Erken Uyarı Sistemi Kurma Planları Yapılıyor

DSİ Genel Müdürü: Türkiye Genelinde Taşkın Erken Uyarı Sistemi Kurma Planları Yapılıyor

DSİ Genel Müdürü: Türkiye Genelinde Taşkın Erken Uyarı Sistemi Kurma Planları Yapılıyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Karadeniz bölgesinde sıkça yaşanan taşkınları önlemek amacıyla kurulan erken uyarı sistemini Türkiye genelinde yayma planları yaptıklarını açıkladı. Balta, bu bilgileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "22. Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu Sempozyumu" kapsamında Trabzon'da yaptığı açıklamada aktardı.

DSİ Genel Müdürü, taşkınların erken tespiti ve halkın zamanında uyarılmasıyla can ve mal kayıplarının önlenebileceğine inandıklarını belirtti. 2021'de Trabzon'dan başlayarak taşkın erken uyarı sistemlerini kurmaya başladıklarını vurgulayan Balta, bu sistemlerin su seviyelerini kameralar ve seviye ölçerler aracılığıyla 365 gün 24 saat boyunca takip ettiğini söyledi.

Balta, sözlerine şu şekilde devam etti: "Verilere dayanarak, taşkın riski bulunan bölgelerde kritik kesitlerde ne zaman taşkın olabileceği konusunda bilgi sahibi olduğumuzda, hemen AFAD'a uyarıda bulunuyoruz. AFAD da gerekli önlemleri alarak, vatandaşları can ve mal kayıplarından koruma adına çalışmalar yapıyor."

DSİ Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından Mart 2021'de başlatılan sistemin, Karadeniz sahilinin tamamında kurulmaya devam ettiğini belirten Balta, "266 noktada, Karadeniz sahilinde hemen hemen kurduk ve bitirdik sayılır. Bu sistemi öncelikle Karadeniz'de hayata geçirdik, ancak Türkiye genelinde kurma planlarımızı yaparak projelerimizi geliştiriyoruz. İnşallah, Türkiye genelinde bu sistemi tamamladığımızda, taşkınlar yaşanabilir ancak etkilenme seviyesi minimum olacaktır" dedi.

Balta ayrıca, Karadeniz Bölgesi'nde geliştirilen sel tırmığı ve moloz bariyeri gibi yenilikçi taşkın kontrol projelerine de vurgu yaparak, bu projelerin özellikle su debisinin arttığı zamanlarda tıkanmalara engel olduğunu ifade etti. Balta, bu sistemlerin Doğu Karadeniz'de başarıyla uygulandığını ve gelecekte büyük materyalleri taşıyan havzalarda da kullanılacağını kaydetti.