ÇEVRE MİRAS DEĞİL EMANETTİR!

ÇEVRE MİRAS DEĞİL EMANETTİR!

ÇEVRE MİRAS DEĞİL EMANETTİR!

 

Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri plajlar bölgesinde gerçekleştirilirken Giresun valisi Enver Ünlü ile Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu da katılım sağladılar.

 

“Temiz Deniz Temiz Dünya” mottosuyla gerçekleştirilen etkinlik, depremden etkilenen tüm vatandaşlar adına ve anısına, misafir olarak kalan depremzedelerin Karadeniz’e “Saygı Çelengi” bırakılması ile başladı.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Giresun İl Müdürü Sedat Kurnaz’ın konuşmasının ardından söz alan Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu “Temiz, sağlıklı ve düzenli bir doğada ve çevrede yaşama hakkı, tüm insanlar kadar yaratılmış bütün canlıların en doğal ve dokunulmaz hakkıdır. Bizlerde bu bilinç ve düşüncelerle gelecek nesillere çevremizi korumak, kollamak ve güzelleştirmek için çaba sarf etmekteyiz” dedi.

 

ŞENLİKOĞLU: GELECEK NESİLLERE YEMYEŞİL BİR GİRESUN BIRAKMAK İSTİYORUZ

 

Şenlikoğlu, “Giresun’umuz yeşille mavinin buluştuğu ender şehirlerden biridir. Gelecek nesillere, bu şehrin dokusunu hiç bozmadan yaşayabilecekleri yemyeşil bir Giresun bırakma arzusuyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyerek devam ettiği konuşmasında, şu ifadelere yer verdi:

 

“Çevre konusunda attığımız adımlar, çocuklarımızın geleceğine yapacağımız en önemli yatırımdır. Giresun Belediyesi olarak bunun bilinciyle hareket ediyor, çevre yatırımlarına daha çok önem veriyoruz. Park ve bahçelerin peyzaj düzenlemelerini yapıyor, şehrimizi çiçeklerle donatıyoruz. Bu anlamda Giresun’daki yeşil alan sayısını her geçen gün arttırıyoruz.  Şu ana kadar şehrimize 40 bin metrekare park ve yürüyüş yollarını kapsayan yeşil alan ve toplamda da şehir genelinde 108 bin metrekarelik yeşil alan düzenlemesi gerçekleştirdik. Bu yöndeki çalışmalarımız devam edecek. Bu düşüncelerle; çevre ile dost, temiz, yeşil ve yaşanabilir bir şehri gelecek nesillerimize bırakabilmemiz dileğiyle, tüm halkımızın Dünya Çevre Günü'nü kutluyorum.”

 

ÜNLÜ: “TEMEL İLKE, DOĞAYI KORUMAK VE KOLLAMAK OLMALIDIR”

 

Giresun Valisi Enver Ünlü de konuşmasında, “Temiz bir dünyada yaşayabilmek ve gelecek nesillerimize temiz bir çevre bırakabilmek için tüm insanlığı tehdit eden çevre sorunlarının çözümündeki temel ilke, doğayı korumak ve kollamak olmalıdır” diyerek, şöyle devam etti:

 

“Hafta boyunca denizlerimiz ve doğal çevrenin korunması, denizler ve iklim değişikliği ilişkisinin işlenmesi, denizlerin, kıyı alanları ve karalarla olan bağlantısının çevresel boyutuyla ele alınması, denizlerimizin kirlenmeden korunması gerektiği ve ister deniz kıyısında yaşayalım ister uzakta, yaşamın denizlere bağımlı olduğu bilincinin topluma yayılması önem arz etmektedir.

 

Çevre kirliliği ile mücadele etmek, çevreyi korumak, doğayla uyum içerisinde yaşamak, çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olan etkenleri asgariye indirmek ve doğal dokunun bozulmasını önleyecek tedbirleri almak devlet ve birey olarak hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur.

 

Çevrenin bize geçmiş kuşaklardan kalan bir miras değil, gelecek nesillere bırakacağımız bir emanet olduğu gerçeğini hatırlatarak,  gelecek kuşaklara daha yeşil, daha güzel bir dünya bırakmak bizler için insani, ahlaki ve manevi bir görevdir.”

 

“TÜM ATIKLARI KAYNAĞINDA AYRIŞTIRMALIYIZ”

 

Vali Ünlü, ‘sıfı atık’ projesine de değindiği konuşmasında özetle şunları dile getirdi:

 

“Çevre konusunda duyarlılık oluşturan ‘Sıfır Atık Projesi’ ile yarınlara temiz bir dünya bırakmak, kaynakları daha verimli kullanarak israfı önlemek, atık miktarını azaltmak ve mevcut atıkları geri dönüştürmek amacıyla atık yönetim sistemi oluşturulmuştur.

 

Sıfır atık farkındalığını artırmak adına ‘Kaynağında ayrıştırmak bilinçtir’ diyerek evde, okulda, işyerinde ve tüm sosyal alanlarda kâğıdı gıdadan, camı metalden ayrıştırmalıyız.

 

1 YILDA, 1 MİLYON 682 BİN 650 KİLO GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ATIK TOPLANDI

 

İlimizde 939 adet sıfır atık belgesi verilmiştir. 2022 yılı içerisinde 1 milyon 682 bin 650 kilo geri dönüştürülebilir atık toplanmış olup, bu atıklardan en fazla payı bir milyon 71 bin 464 kilo ile kağıt alırken, 392 bin 80 kilo ile plastik, 158 bin 152 kilo metal ve 60 bin 954 kilo ile cam izlemiştir. Yine 2022 yılında 54 bin 563 kilo atık madeni yağlar, 32 bin 887 kilo bitkisel atık yağ, 687 bin 974 Kilo tıbbi atık ve 15 bin 689 adet atık pil ve akü toplanarak doğaya geri kazanımı sağlanmıştır.”

 

Plajlar bölgesindeki programın ardından çevre yürüyüşü ve çevre müfettişi etkinlikleri gerçekleştirildi