Valilikten hasatla ilgili önemli kararlar

Valilikten hasatla ilgili önemli kararlar

Valilikten hasatla ilgili önemli kararlar

 

Giresun Valisi Enver Ünlü, “Fındık hasadında 16 yaşın altında çocuk işçi çalıştırılmasına müsaade edilmeyecek. Bu hususta fındık üreticilerimiz uyarıldı. Çalıştıranlar 3 bin 64 lira idari para cezasına çarptırılacak. Ayrıca izin almadan yabancı uyruklu işçi çalıştıranlar hakkında her bir yabancı işçi için 11 bin 796 lira idari para cezası uygulanmakta olup aynı şekilde izin almaksızın işverene bağımlı çalışan her bir yabancı işçiye de 4 bin 716 lira idari para cezası uygulanacaktır” dedi, salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerin de hassasiyetle uygulanacağını ekledi.

 

Vali Ünlü, Giresun’da fındık hasadının resmi olarak başladığını ifade ederek, hasat döneminde, mevsimlik gezici tarım işçisi olarak fındık toplamak amacıyla, bulundukları illerden Giresun’a gelen veya gelecek olan vatandaşların bu süreçte ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevreyle ilişkiler, çalışma ve sosyal güvenlik bakımından mevcut sorunların tespiti ve bu sorunların giderilmesine yönelik olarak il genelinde gerekli tüm tedbirlerin alındığını açıkladı.

 

Giresun’a her yıl fındık hasadı için başta Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Batman ve Şırnak illeri olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden binlerce tarım işçisinin geldiğini dile getiren Ünlü, bu işçilerin; güvenli bir alanda, uygun sağlık, eğitim, çalışma ve barınma şartları altında, emniyet ve asayiş içerisinde ağırlamak üzere gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti.

 

“SALGINLA MÜCADELE KAPSAMINDA ALINAN TEDBİRLER HASSASİYETLE UYGULANACAK”

 

Covid–19 salgınının yayılım hızının oluşturacağı olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için Giresun’a daha önceki yıllarda tarım işçisi gelen illerin valiliklerine bir yazı gönderilerek,  tarım işçilerinin beraberinde zorunlu olmadıkça 16 yaşının altında çocukların ve 65 yaşın üstündeki vatandaşların getirilmemesi hususunda bilgilendirme yapıldığına dikkat çeken Vali Ünlü, “İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından, Covid–19 salgınıyla mücadele başta olmak üzere işçilerin ve ailelerinin bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı sağlık taraması periyodik olarak yapılacak. Bu hizmetlere erişimin kolaylaştırılması için gerekirse mobil sağlık ekipleri oluşturulacak. Salgınla etkin mücadele kapsamında konaklama merkezine giriş çıkışlarda sağlık personeli tarafından gerekli ateş ölçümü ve sağlık kontrolleri yapılarak hastalık belirtisi olanlar gerekli tedbirler alındıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilecek” dedi.

 

“ÇOCUK İŞÇİ ÇALIŞTIRILMASINA MÜSAADE EDİLMEYECEK”

 

İl genelinde, fındık hasat sezonuyla ilgili alınan tedbirler konusunda da uyarılarda bulunan Vali Ünlü, çocuk işçi çalıştırmanın suç olduğu konusunda üreticilere gerekli bilgilendirici ve aydınlatıcı bildirimlerin yapıldığını belirterek, “Fındık hasadında 16 yaşın altında çocuk işçi çalıştırılmasına müsaade edilmeyecek. Bu hususta fındık üreticilerimiz uyarıldı. Fındık hasadında 16 yaşın altında çocuk işçi çalıştıranlar hakkında, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 71/104’üncü maddesine göre 3 bin 64 lira idari para cezası uygulanacak uyarısında bulundu.

 

KAYITLI TARIM ARACI BELGESİ VE MEVSİMLİK TARIM İŞİ SÖZLEŞMESİ

 

Alınan tedbirler kapsamında tarım işçilerinin yolculuklarını güvenli ve sağlıklı bir şekilde uygun araçlarla yapabilmeleri ve Giresun’a gelecek olan geçici tarım işçileri ile ailelerinin kimliksiz dolaşmalarının önlenmesi için kolluk kuvvetlerince gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Vali Ünlü, üreticileri de mevsimlik tarım işçisi ihtiyaçlarını İŞKUR’a kayıtlı tarım aracı belgesi olan kişiler aracılığıyla temin etmeleri konusunda uyardı.

 

Fındık tarımı yapılan köy ve mahalle muhtarları tarafından ‘Mevsimlik Tarım İşi Sözleşmesi’ imzalanmadan,   gezici tarım işçisi çalıştırılmaması yönünde vatandaşların bilgilendirildiğini belirten Vali Ünlü, “Mevsimlik Tarım İşi Sözleşmesi düzenlenmeden, gezici tarım işçisi çalıştıran bahçe sahibi işverene, işçi temininde aracılık yapan tarım aracısına 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’inci maddesine göre idari para cezası uygulanacaktır. Üreticilerimizin mağdur olmamaları için yapılan uyarılara riayet etmeleri önem arz etmektedir” dedi.

 

“KARARLARA UYMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK”

 

Komşu ülkelerden gelen yabancı uyruklu kişilerin de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışabilmeleri yönünde 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun “Çalışma İzin Muafiyeti” gereğince yasal düzenleme yapıldığını hatırlatan Vali Ünlü, şunları kaydetti:

 

“Fındık tarımında yabancı uyruklu işçilerin çalıştırılabilmesi için bu kişilerin İl Göç İdaresi Müdürlüğümüzden ve ilçelerde kaymakamlıklarımızdan muafiyet belgesi alarak, kayıtlı oldukları ildeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinden de ‘Çalışma İzni Muafiyeti Belgesi’ almak suretiyle, çıkartılan yasal muafiyet çerçevesinde sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışabilmeleri mümkün bulunmaktadır. Üreticilerimiz bu hususlara özellikle dikkat etmelidirler. İzin almadan yabancı uyruklu işçi çalıştıranlar hakkında her bir yabancı işçi için 11 bin 796 lira idari para cezası uygulanmakta olup aynı şekilde izin almaksızın işverene bağımlı çalışan her bir yabancı işçiye de 4 bin 716 lira idari para cezası uygulanmaktadır.

 

YOL ÜZERİNDE ZURUF BIRAKANLARA CEZA UYGULANACAK

 

Yine yol kenarlarında ve yol üzerinde fındık patoz çekim işlemi sonunda ortaya çıkan zuruf asitleri yollara zarar vermektedir. Bu zurufun yol üzerinde bırakılmaması gerekmektedir. Bu konuda belediye başkanlıkları, kolluk kuvvetleri ve köy muhtarları tarafından gerekli uyarılar yapılmaktadır. Yapılan uyarılara rağmen zurufları yol üzerlerinde bırakanlar hakkında kamu malına zarar verme, çevre kirliliği yaratma ve emre uymama nedeniyle 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince cezai müeyyide uygulanacak.”

 

“ÇİFTÇİLERİMİZE VE GİRESUN’UMUZA BEREKETLİ BİR HASAT DÖNEMİ DİLİYORUM”

 

Dünyanın en kaliteli fındığının yetiştirildiği Giresun’da fındık sezonunun sorunsuz bir şekilde geçmesi için alınan kararlara ve yapılan uyarılara uyulması gerektiğini, üreticilerin, alınan kararlara uyulması ve uygulanması noktasında gerekli hassasiyeti göstereceğine inancının tam olduğunu ifade eden Vali Ünlü, daha önce belirlenen hasat takvimi uyarınca rakımın 250 metreye kadar olduğu sahil kesiminde 6 Ağustos Cuma gününden itibaren fındık hasadına başlanacağını belirtip, “Bu vesileyle tüm kıymetli çiftçilerimize ve Giresun’umuza hayırlı ve bereketli bir hasat dönemi diliyorum” dedi.