Uzunalioğlu’ndan fındık fiyatı tepkisi

Uzunalioğlu’ndan fındık fiyatı tepkisi

Uzunalioğlu’ndan fındık fiyatı tepkisi

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun İl Başkanı Gültekin Uzunalioğlu, “TMO kapısında teslim işkencesine maruz kalan üretici, fındığını piyasada 45 lira civarındaki fiyatlara satmak zorunda bırakılmakta, adeta tüccara mahkum edilmektedir. Sürekli artan maliyetler ve giderler karşısında zaten sıkıntıda olan üreticimiz, bir de 54 liraya satması gereken fındığını 45 liraya satmak zorunda kalarak perişan olmaktadır” dedi.

 

Uzunalioğlu, yaptığı açıklamada, Giresun için fındığın ana geçim kaynağı ve şehrin ekonomisinin bel kemiği durumunda olduğunu hatırlatarak, “Dünyada üretilen fındığın yüzde 65'i ülkemizde yetiştiği halde fındık üreticisi, siyasi irade tarafından tüccarın inisiyatifine bırakılarak mağdur edilmektedir” ifadesinde bulundu.

 

Üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) fındık tesliminde sorunlar yaşaması nedeniyle tüccara yöneldiğine dikkat çeken Uzunalioğlu, şunları dile getirdi:

 

“TMO kapısında teslim işkencesine maruz kalan üretici, fındığını piyasada 45 lira civarındaki fiyatlara satmak zorunda bırakılmakta, adeta tüccara mahkum edilmektedir. Sürekli artan maliyetler ve giderler karşısında zaten sıkıntıda olan üreticimiz, bir de 54 liraya satması gereken fındığını 45 liraya satmak zorunda kalarak perişan olmaktadır. TMO'nun fındık alırken çıkardığı güçlükler karşısında üreticimiz fındığını, devlet tarafından açıklanmış olan 54 lira yerine, yüzde 20 eksiği olan 45 liraya satmak durumunda kalmaktadır. Üreticinin alın teri olan yüzde 20 hakkını kim çalmaktadır? Devletimiz açıkladığı fiyatın uygulanmasını neden sağlayamamaktadır? Üreticinin yüzde 20 hakkının çalınmasına yetkilerin seyirci kalması; acz içinde olmaktan mıdır yoksa bu durum işlerine mi gelmektedir?”

 

Uzunalioğlu, TMO’nun dönüm başına illerde farklı miktarda alım yapmasının da eşitsizliğe neden olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

 

“Ordu'da dönüm başına 140 kilo fındık alan TMO, Giresun'da neden dönüm başına 100 kilo almaktadır? Bu eşitsizliğin açıklamasını mevcut iktidar Giresunlu seçmene yapmalıdır. Biz CHP iktidarı döneminde; tekrar Fiskobirlik üzerinden alımları desteklemeye başlayacağız, halkımızı Ferrero'ya mahkum etmeyeceğiz ve üreticimizin yüzünü güldüreceğiz. Dokuz ay sonra başlayacak olan CHP iktidarında fındığımız hakettiği değeri bulacaktır.”