Tirebolu’da ‘Çimon’ sanatını yaşatıyor

Tirebolu’da ‘Çimon’ sanatını yaşatıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çimon Yapım Sanatçısı Emrah Kaya'yı Tirebolu Ketençukuru Köyündeki atölyesinde ziyaret eden Vali Sarıfakıoğulları, çalışmaları ve yaptığı eserler hakkında Kaya’dan bilgiler aldı.

Güzel Sanatlar Lisesinde Müzik Öğretmeni olarak görev yapan Çimon Yapım Sanatçısı Kaya, Vali Sarıfakıoğulları’na çalışmaları ile ilgili olarak verdiği bilgide; kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutmuş çalgıları, atölyesinde yapıp icra ettiğini belirterek, etkin kökenli çalgıların yaşatılması ve tanıtımına katkı sunmaya çalıştığını söyledi.

Bu etnik kökenli çalgılar içerisinde Uzakdoğu ve Kuzeydoğu Anadolu coğrafyasının birçok çalgısının olduğunu belirten Kaya, bunlar içerisinde; “Shakuhachi, Gevreyik Düdüğü, Zambır, Argun, Kartal Kanadı Çığırtma, Türk Çiftesi, Çimon, Sipsi, Harsit Vadisi Kemençesi” ile yine ilk def örnekleri, girift ve endemik bitkilerden yapılan kaval çeşitleri gibi örnek çalgılar da bulunduğunu ifade etti.

Bunların yanında; müzik eğitimi, müzikoloji ve organolaji alanında birçok bilimsel bildiri sunduğunu söyleyen Kaya, halen Anadolu coğrafyasında kaybolmuş çalgılar ve sesler üzerine araştırmalarını sürdürdüğünü, bu alanla ilgili birçok öğrenci de yetiştirdiğini belirtti.

Kaya, bu çalışmaları ile aynı zamanda kaybolmaya yüz tutmuş bazı çalgıları da Kültür Bakanlığı arşivine kazandırdığını ifade etti.

Kaya’nın yaptığı çalgı aletlerini ilgi ile inceleyen ve bu çalgılardan kendi icrası ile örnekler dinleyen Vali Sarıfakıoğulları, bu tür kaybolmaya yüz tutmuş gelenek, görenek ve el sanatlarının yaşatılmasının bir gönül işi olduğunu söyleyerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çimon Yapım Sanatçısı Kaya’ya çalışmalarında başarılar diledi.

Vali Sarıfakıoğulları’nın ziyareti sırasında; Tirebolu Kaymakamı Salih Yüce, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, Tirebolu İlçe Emniyet Müdürü Murat Şahin ve Tirebolu İlçe Jandarma Komutanı Hamdi Yıldız da hazır bulundu.