TİREBOLU ZİRAAT ODASI’NDAN BİR İLK

TİREBOLU ZİRAAT ODASI’NDAN BİR İLK

Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, kurdukları tesisle üreticinin elindeki fındığın değerini artırmayı amaçladıklarını belirtti.

Yaman, mevcut odada fındık kırma kavurma ve paketleme tesisi haline getirdiklerini ifade ederek, “Kurduğumuz tesis ile bu işin yapılabilirliğini üreticilerimize göstermek, üreticilerimizi bu işe teşvik etmek, değerli bir ürüne sahip olduğumuzu, bu ürünü işleyerek bu değeri ortaya çıkarmamız gerçeğine kafa yormamız gerektiğinin farkındalığını yaratmaktır” dedi.

Tesisin saatte 200 kilo boylama, 200 kilo kırma, 60 kilo kavurma, kavrulan kadar zar alma ve vakumlama kapasitesine sahip olduğunu aktaran Yaman, açıklamasında şunlara yer verdi.

“Ziraat Fındık Tirebolu %100 natürel’ ibareli markamız ile kavrulmuş ve natürel fındıklarımızı değerlendiriyoruz. ‘Tirebolu dadduk reçel marmelat pekmez’ ibareli markamız ile fındık ezmelerimizi değerlendiriyoruz. Amacımız fındığımıza katma değer kazandırmak ve üreticinin elindeki fındığın değerini artırmaktır.

Kurduğumuz tesis ile bu işin yapılabilirliğini üreticilerimize göstermek, üreticilerimizi bu işe teşvik etmek, değerli bir ürüne sahip olduğumuzu, bu ürünü işleyerek bu değeri ortaya çıkarmamız gerçeğine kafa yormamız gerektiğinin farkındalığını yaratmak.

Odamız üretici tarafından getirilen fındığı kırıp, kavurup, üreticinin isteği doğrultusunda paketleyip üreticiye teslim ediyor. Bu hizmeti karşılığında değirmenci hakkı olarak cüzi miktarda fındık almaktadır.

15 gün boyuncu yapılan deneme çalışmalarından olumlu sonuç alıyoruz. Üreticilerimizden yoğun bir talep var. Bugüne kadar 3 bin 500 kilo kabuklu fındık üreticilerden gelerek işleyip paketleyip kendilerine teslim ettik. Üreticilere sorduğumuzda kendilerinin pazar bulup kısa sürede piyasa şartlarının çok üzerinde fiyatlara sattıklarını ve önemli oranda kar elde ettiklerini beyan ettiler. Üreticilerimizin daha fazla kazanmaları Tirebolu Ziraat Odası olarak bizleri de oldukça memnun etti.

Yakın bir zamanda yapacağımız resmi açılışa da tüm üreticilerimizi davet ediyoruz.”