Şebinkarahisar'da lavanta hasadı başladı

Şebinkarahisar'da lavanta hasadı başladı

Şebinkarahisar'da lavanta hasadı başladı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse edilen projeler kapsamında; Şebinkarahisar ilçesinde 2018 yılında tesis edilen lavanta bahçesinde hasadın başladığı bildirildi.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, çiftçilerinin gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, çiftçilerde farkındalık oluşturmak ve bölge ekonomisine katma değer kazandırmak amacıyla Şebinkarahisar’ın Bayramköy Köyü’nde 2018 yılında lavanta bahçesi tesis edildiği belirtildi.

ŞİRAN'DA YAĞA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Tesis edilen lavanta bahçesinde proje teknik elemanları tarafından yapılan bakım, gübreleme, yabancı ot mücadelesi ile lavantaların istenilen düzeye gelerek hasat edilmeye başlanıldığının aktarıldığı açıklamada, “Tekniğine uygun olarak hasat edilen lavantalar yağları çıkartılmak üzere Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde bulunan ve yine DOKAP tarafından desteklenen tesise götürülmüştür. Tesiste bulunan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile ilk lavanta yağı ve suyu elde edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

ATIL DURUMDAKİ ARAZİLER LAVANTA BAHÇELERİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Açıklamada, değerlendirmelerine yer verilen Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın, “Lavanta bahçelerinin gelişimleri ve yağ verimleri memnuniyet verici. Atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılması amacıyla başlatılan lavanta ekim alanları önümüzdeki günlerde arttırılacaktır. Ayrıca katma değeri yüksek, tıbbi ve aromatik bir bitki olan lavanta, kuraklığa dayanıklı, kıraç ve verimsiz arazilere uygundur. Bu anlamda yürütülen projelerle çiftçilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi, alternatif ve faydalı bir ürün sunmayı hedefledik” dedi.