Yol kenarları, fındık harmanı oldu

Yol kenarları, fındık harmanı oldu

Yol kenarları, fındık harmanı oldu

 

Hasat sonrası fındıklarını kurutmakta güçlük çeken Tirebolulu üreticiler, havaların da yağışlı gitmesi yüzünden çareyi yol kenarlarında buldular. Son günlerde güneşi göremeyen üreticiler, şehir içindeki yol kenarlarını adeta fındık harmanına çevirdiler.

 

Bölgede güneşli hava beklenirken; ürünlerinin kalite kaybına uğramaması için harman olarak yol kenarlarını tercih eden üreticiler, beton harman sıkıntısı çektikleri için, çareyi buralarda buluyorlar.

 

Tirebolu’da şehir içi kesiminde bulunan ara yolların kenarlarını fındık harmanı yapan üreticiler, “Ne yapalım, başka çaremiz yok. Topladığımız ürünü iyi kurutamazsak, rekolte kaybına uğrayacağız. Fındığı toplamak ayrı bir sıkıntı, kurutmak da apayrı bir sıkıntı. Bu aralar havalar da yağışlı, çareyi çevremizdeki yol kenarlarında buluyoruz. Belediyemizin de hassasiyet göstermesiyle ürünümüzü yol kenarlarında kurutmaya çalışıyoruz. Fındık düzgün kurumadığı takdirde yağlanıyor ve bu yüzden de randımanı düşüyor. Bu da bizim kaybımıza oluyor” diyerek, patoza çektirdikleri ürünlerini bin bir zorluk içinde satışa hazır hale getirmeye çaba sarf ettiklerini söylüyorlar.

 

Havaların güneşli olmaması yüzünden harmanlarda nöbet tutmaktan bunaldıklarını da kaydeden yöre üreticileri, “Köylerimizde düz arazi ve doğru-dürüst harman yok. Fındığı patoza verip çektiriyoruz, ama kurutmakta sıkıntı çekiyoruz. Güneş olmazsa sıkıntımız daha da artıyor. Havaların bir an önce açıp güneşli olmasını bekliyoruz. Hemen hemen her yıl aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Hasattan sonra bu sıkıntımız bitmek bilmiyor” dediler.