Karadut pekmezinin fiyatı cep yakıyor!

Karadut pekmezinin fiyatı cep yakıyor!

Karadut pekmezinin fiyatı cep yakıyor!

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde yetişen ve üreticilerin özenle topladığı coğrafi işaretli Şebinkarahisar karadutundan yapılan pekmezin bu yıl serbest piyasadaki fiyatı da belli oldu.

Tescilli Şebinkarahisar karadutundan yapılan karadut pekmezinin serbest piyasadaki fiyatı belli oldu.

Geleneksel yöntemlerle pekmez yapılarak yöre ekonomisine katkı sağlayan ve Türk Patent ve Marka Kurumunca 2021 yılında coğrafi işaret olarak tescillenen Şebinkarahisar karadutu meyve vermeye başladı. 

Dallarından tek tek toplanıyor

Şebinkarahisar karadutu,  asırlık yıllık ağaçların dallarından tek tek ve özenle toplanıyor. Diğer dut çeşitlerinin aksine silkeleme ile değil tek tek elle toplanan karadut meyveleri daha sonra pekmez haline getirilerek satılıyor.

Karadut pekmezi bu yıl kaç liradan satılacak?

Şebinkarahisar Karadutundan yapılan karadut pekmezi bu yıl serbest piyasada 1000 liradan satılmaya başlandı. Raflarda yerini almaya başlayan karadut pekmezine pahalı olmasına rağmen talep bulunuyor.

Karadut pekmez nasıl yapılır

Ateşte kaynatılan karadut, "şelek" adı verilen sepetlerden süzülerek şırası alınıyor. Tekrar kaynatılan şıra, tepsilere dökülerek güneşte bırakılıyor. Yaklaşık bir hafta bu şekilde bekletilen şıra, sıcağın etkisiyle kıvam kazanarak pekmez halini alıyor.

Şebinkarahisar'da yıllık yaklaşık 1000 kilogram karadut yetiştiriliyor.