350 yaşındaki asırlık Anıt Ağaç yıllara meydan okuyor! Koruma altındaki ceviz ağacı 1 ton meyve veriyor!

350 yaşındaki asırlık Anıt Ağaç yıllara meydan okuyor! Koruma altındaki ceviz ağacı 1 ton meyve veriyor!

350 yaşındaki asırlık Anıt Ağaç yıllara meydan okuyor! Koruma altındaki ceviz ağacı 1 ton meyve veriyor!

Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde bulunan anıt ağaç, 350 yıldır köylüye ceviz veriyor. Yıllara meydan okuyan ceviz ağacı, ilçenin eski yerleşim yerlerinden olan köyde asırlardır meyve veriyor. Yıltarıç Köyünde atalarından miras kalan ceviz ağacından herkes meyve alabiliyor. Türü Adi Ceviz (Juglans regia) olarka belirlenen ceviz ağacı yılda 1 ton meyve verebiliyor. Koruma altına alınan ceviz ağacı köyde bir hayrat gözüyle bakılıyor.

2016 yılında dönemin ilçe Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç'in girişimleriyle Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar tamamlandı. Asırlık ceviz ağacı tescillenerek koruma altına alındı.

TAM 350 YAŞINDA

Yaş hesaplamasında 350 yaşında olduğu anlaşılarak anıt ağaç olarak tescillenen ceviz ağacının türü Adi Ceviz (Juglans regia) olduğu belirlendi.

DEDELERİNDEN MİRAS

Cevizin dedelerinden miras kaldığını söyleyen Yıltarıç Köyü Muhtarı Hikmet Bilgiç, "Köyümüz 1480'lerde yerleşim yeri olmuş. Suyun kaynağı buradan çıkıyor. O yüzden köylüler buraya yerleşmiş. Cevizin olduğu yer, babamın dedesininmiş, şuan ben 66 yaşındayım. Burayı benim aklım erdiğinde ceviz yine bu şekildeydi. Ben çocukken arasından 2 adam geçiyormuş. Şimdi daha da büyüdü." dedi.

HERKES BU CEVİZDEN YİYEBİLİYOR

Cevizi dedesinin yıllarca koruduğunu belirten cevizin sahibi köy muhtarı Hikmet Bilgiç, "Dedem ve babam ceviz yetiştikten sonra kimseden esirgememiş, her gelen cevizlerden toplar kendi ihtiyacını görür, ihtiyacından fazlasını da almaz." diyerek cevize çıkıp meyve toplamanın zor olduğunu kimsenin cevize çıkmadığını söyledi.

KÖYDE BİR HAYRAT GİBİ

Dedelerinden bir hayrat olarak ifade ettiği ceviz ağacından köydeki herkes cevizden faydalanıyor.

KİMSE BU AĞACIN DALINI KESEMEZ

Muhtar Bilgiç, "En büyük dilediğimiz tarihi olarak yetişmiş herhangi bir ağaç olursa olsun bu tür ağaçların nesillerinin kaybolmaması, tohumlarından yeniden yetiştirilmesi gerekir. Bu ağaçlarının yok edilmesine karşıyız. Kimsenin bu ağacın dalını kesmesine izin vermem." dedi.

BU TÜR ÇALIŞMALARA DESTEK VERİRİZ

Bilgiç, yaptığı açıklamada, "Biz de muhtar olarak köy halkı olarak bu tür çalışmalara katkı sağlamak isteriz. Başka yerlerde bulunan ağaçların tespitinde de yardımcı oluruz. Şebinkarahisar'ın diğer köylerinde de bu tür ağaçların olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

2016 YILINDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bu tür anıt ağaçların devlet tarafından korunmaya alınmasını istediklerini belirten Bilgiç, "2016 yılında dönemin ilçe kaymakamı sayın Murat Çağrı Erdinç'in köy ziyaretinde talepte bulundum. Kaymakam bey ile beraber geldik. Yetkililer geldi, rapor tutuldu, daha sonra da tescili için geldiler incelediler. Tescil evrakı da geçen sene asıldı." şeklinde konuştu.

1 TON MEYVE VERİYOR

Bu cevizin Şebinkarahisar'ın hakiki cevizi olduğuna dikkat çeken Bilgiç, "Bu ağaçtan tohum alarak, aşılanarak geliştirilmesini isterim. Aşağı yukarı 1 tona yakın meyve verebilir. Nesilden nesile meyve vermiş. Dedelerimiz de bu cevizden yemiş, geçim sağlamışlar. Şimdi bütün köy halkından dibinden toplarlar.  Babalarımızın zamanında da vardı, dedelerimizin zamanında da vardı. Bu cevizi kimse sahiplenemez. Herkes dilediği kadar alır. Eskiden de böyleydi şimdi de öyle" dedi.