Tığlı’dan TMO’nun alım kriterlerine tepki

Tığlı’dan TMO’nun alım kriterlerine tepki

Tığlı’dan TMO’nun alım kriterlerine tepki

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “2021 yılındaki 650 bin tonluk fındık rekolte tahminini duyuramayan Tarım ve Orman Bakanlığı, her ne kadar il müdürlüklerinden daha yüksek bir rekolte tahmin etmelerini istese de yapılan çalışmalarda aynı çıkan rekolteyi duyurmaktan korkmuştur. Aslında TMO’nun fındık alım esaslarını bu şekilde duyurmasını hiç yadırgamadım. Çünkü geçtiğimiz yıllarda da üreticimizden gelen ürünün tamamını niye almıyorsun, niye kota uyguluyorsun diye sorduğumuzda yetkililer hiç sıkılmadan ve utanmadan ‘kota uygulamıyoruz ki il ve ilçe rekolte tahminlerini baz alarak miktar belirliyoruz’ diyorlar. Yani bunlar hem üreticimizle dalga geçiyorlar hem de üreticiye her yıl aynı oyunu oynuyorlar” dedi.

Tığlı, fındık fiyatının 35 liranın altında açıklanması halinde üreticinin ve ülkenin kaybedeceğini açıkladıklarını, şimdi açıklanan fiyatı bir kenara bırakıp üreticinin nasıl ve kaç liraya fındık satacağını merak ettiklerini dile getirerek, “Fındık üreticisi, bırakın TMO’yu Bakanlığı bile eline dolamış bir lobinin eline teslim edildi. Bu anlayış fındığı 27 liradan bile almamak, piyasaya ve daha azına mecbur etmek için her yol mubah sayıyor. Alım şartlarının zorlaştırılması üreticiyi 25 liranın altında piyasaya mecbur etmekten başka bir şey değildir” ifadesinde bulundu.

 

“TMO BANA FINDIK GETİRMEYİN DİYOR”

 

“Kapısına kilit vurmak için her yolu denediğiniz Fiskobirlik fındık üreticisine sen hiç zahmet etme kardeşim, hatta çuvala bile koymana gerek yok ben senin harmanından gelip fındığını alırım diyor. Peki, 1 Eylül’de 18 noktada alıma başlayacağım diyen TMO ne diyor? Sen ürününü topla, sırtına yükle ve bana getir diyor. Aslında TMO kısaca ‘sen ürününü bana getirme de kime ve nereye götürürsen götür’ demek istiyor” diyerek, şöyle devam etti:

 

“DEVLETİ DÜŞÜRDÜĞÜNÜZ DURUMA BAKIN”

 

Devletin tüm olanaklarına sahip TMO’nun, üreticiye önce bir randevu al, fındıkları da jüt çuvala koy, çuvalın içine de bak çürük ve buruşuk olmasın, rutubet olmasın demesi üreticiye hakaret, çuvalın içinde taş toprak olmasın demesi de utanmazlıktan başka bir şey değildir. TMO’ya vatandaş fındığını getirecek sen de randımanını ölçüp fındığını alacaksın bu kriter yeterli değil mi, diye de sorarken devleti düşürdüğünüz duruma bakın.”

 

Tığlı, “Fındığımı TMO’ya versem mi acaba, perişan olur muyum diye kararsızlık yaşayan üreticiye güven vermek için çaba sarf edeceğine uzak tutmak için bu gayret neden? Üretici, niye fındık yerine sana taş toprak getirsin? Almamak için saçma sapan bahaneler üreterek kimlere yardımcı olmaya çalışıyorsun? Parasını peşin vermeyip, kapıdan çevirip, bir köşede fiyatın daha dibe vurması için elini ovuşturanlara biraz daha katkı sağlayacağım diye talimat mı aldınız?” sorularını da üretici adına yetkililere iletti.