İnşaat mühendislerinden çağrı!

İnşaat mühendislerinden çağrı!

İnşaat mühendislerinden çağrı!

 

Giresun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Emrah Altıyaprak, Giresun’un üçüncü kuşak bölgede yer aldığını belirterek, son yaşanan deprem felaketi sonrası, can güvenliği için binaların depreme dayanıklılığının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

 

Giresun, AFAD tarafından son paylaşılan Türkiye deprem riski haritasında, deprem riski olasılığı üçüncü kuşak bölgede yer alıyor. Giresun’da İç Anadolu fay hattı Şebinkarahisar ilçesinden geçiyor. Giresun İnşaat Mühendisleri Odası da deprem riskine karşı güvenli yapı çağrısı yaptı.

 

Giresun İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Emrah Altıyaprak, Giresun’un üçüncü kuşak bölgede yer aldığını hatırlatıp, son yaşanan deprem felaketi sonrası, can güvenliği için binaların depreme dayanıklılığının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

 

Altıyaprak, yaptığı açıklamada, Giresun’da, Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerinin birinci kuşak deprem bölgesinde yer aldığına dikkati çekerek, “Genel olarak yapılan tanımlama ile Giresun ili üçüncü kuşak deprem bölgesinde bulunmaktadır. Ancak il sınırlarımız, tamamı beş derece olarak sınıflanan deprem bölgelerinden; birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece bölgelerini kapsamaktadır” dedi.

 

Derecelendirmeyle ilgili ilçelerin durumunu anlatan Altıyaprak, şu bilgileri verdi:

 

Kuzey Anadolu fay hattına yakınlığı ile ilimiz güneyinden kuzeye doğru sıralanmakta, Şebinkarahisar – Alucra - Çamoluk 1. Bölge, Kovanlık - Yavuzkemal 2. Bölge, Dereli – Doğankent ile Bulancak - Piraziz sahil kısmı hariç 3. Bölge, Piraziz - Bulancak sahil ve sahile yakın kısmı ile Giresun Merkez İlçe – Keşap – Espiye – Yağlıdere – Tirebolu – Güce – Görele – Çanakçı - Eynesil 4. Bölgede bulunmaktadır.

 

Kuzey Anadolu fay hattı Şebinkarahisar’a kuşbakışı 20 kilometre, Giresun merkeze 80 kilometredir. Bu fay hattında ileride oluşabilecek bir kırılmada ilimizin de etkilenmesi öngörülmektedir. Bununla birlikte deprem kuşağında yer alan ülkemiz içinde değerlendirirsek ilimiz sahil şeridi deprem kuşağı açısından güvenli iller kategorisindedir. Buradaki öncelikli risk faktörünü zemin sıvılaşması olan bölgeler oluşturacaktır.”