Harşıt Savunmasının 100’üncü yılı anısına mesire yeri

Harşıt Savunmasının 100’üncü yılı anısına mesire yeri

Harşıt Savunmasının 100’üncü yılı anısına mesire yeri

 

 

Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Güneş, 1.Cihan Harbi Kafkas Cephesi Harşit Savunmasının 100. yılı anısına Tirebolu-Doğankent karayolu Kuşkayası mevkiinde kurulan Harşit Savunması 100 Yılı Anısı Mesire Yerinin inşasına başlandığını dile getirdi.

 

Güneş, Orman Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında haftayla ilgili bilgiler aktarırken 2021 yılında ve bu yıl içinde yapılacak olan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Müdürlük sorumluluk alanlarında bulunan Giresun, Ordu ve Sivas’ta 200 hektar alanın ağaçlandırıldığını belirten Güneş, yıl içinde 2 milyon 600 bin fidanın toprakla buluşturulacağını, bal ormanları ve hibelerle de orman köylüsüne destek verildiğini söyledi.

 

Güneş, ormanların ürettikleri sosyal, kültürel,  ekolojik ve ekonomik değerler açısından ülkelerin ve insanlığın geleceğinin bir parçası olduğunu ifade ederek, “Bu kadar öneme sahip üstelik kendi kendini yenileyebilen ormanlarımızı korumak, geliştirmek genişletme  ve sürdürülebilir  orman yönetimini benimseyerek kullanma dengesi içerisinde ülkemiz ve milletimizin yararına fayda üretmek biz ormancıların varlık sebebidir” dedi.

 

Giresun Orman Bölge Müdürlüğüne 2022 yılı içinde 2 bin 630 kişinin yangın gönüllüsü olmak için müracaat ettiğini ve gönüllülerin eğitimlerinin başladığını belirten Güneş, “Giresun Orman Bölge Müdürlüğümüz daha yeşil bir Türkiye için;  yazın köz, kışın buz üstünde büyük fedakarlıkla ve özveri içerisinde çalışmalarına devam etmektedir” diye konuştu.

 

“HARŞIT SAVUNMASININ 100. YILI ANISINA MESİRE YERİ YAPILIYOR”

 

Güneş, 1.Cihan Harbi Kafkas Cephesi Harşit Savunmasının 100. yılı anısına Tirebolu-Doğankent karayolu Kuşkayası mevkiinde kurulan Harşit Savunması 100 Yılı Anısı Mesire Yerinin inşasına başlandığını dile getirerek 2023 yılında halkın kullanımına sunulacak mesire yerinin bölge için kültür, tarih ve turizmin cazibe merkezi olacağını sözlerine ekledi.

 

Bölge Müdürü Güneş, sorumluluk alanında bulunun Giresun, Ordu ve Sivas’ta 2021 yılında yaptıkları çalışmaları da şöyle anlattı:

 

“200 HEKTAR ORMANSIZ ALAN AĞAÇLANDIRILDI”

 

“650 hektar doğal, 1490 hektar yapay tensil olmak üzere toplam 2 bin 140 hektarda genleştirme yapılarak ormanların devamlılığı sağlanmıştır. Yöremizde doğal yetişen ancak idare müddetini dolduran 1325 hektar kızılağaç (yaykın) ormanında yaşlı ve hastalıklı bireyler sahadan uzaklaştırarak yerine gençlik getirilerek saha gençleştirilmiştir. 10 bin hektar genç meşcereye bakım yapılmıştır. 200 hektar ormansız alan ağaçlandırılarak yeşil vatan topraklarına katılmıştır. 200 hektar alanda erozyon kontrol ve 150 hektar alanda mera ıslahı tesisleri yapılmıştır. 150 hektarda sel ve heyelan kontrolü, biri çelik moloz bariyeri olmak üzere 11 adet harçlı ıslah sekisi inşa edilmiştir. Orman fidanlıklarımızda 3 milyon 500 bin adet fidan yetiştirilmiştir.

 

“ORMAN KÖYLÜSÜNE ORKEY’DEN 2,4 MİLYON HİBE”

 

27 adet bal ormanı ile bölgemizde geçim kaynağı olan orman köylüsüne katkı sağlamıştır. 53 adet mesire yerlerimiz; halkın piknik,  dinlenme eğlenme ihtiyaçlarına gidermede yoğun ilgi görmektedir. 305 kilometre yeni orman yolu yapımı ile birçok orman yollarının bakım, onarım, üst ve sanat yapıları tamamlanmıştır. Orman köylüsüne üretim ve bakım çalışmalarından 124 milyon lira ödeme yapılarak katkı sağlanmıştır. 311 orman köylüsüne 2,4 milyonu hibe 12 milyon lira Orköy kredisi verilmiştir.”

 

“3 EKOTURİZM PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR”

 

Orman zararlılarıyla mücadele kapsamında 81 bin adet böcek üretimi gerçekleştirilerek ormanlara salındığını kaydeden Güneş, sorumluluk alanlarında 3 ayrı (Kulakkaya-Ünye -Akkuş) ekoturizm projesi de yürütüldüğünü belirtti.

 

Güneş, 2022 yılında 875 hektar sahada gençleştirme yapılarak toplam 2 milyon 600 bin adet ibreli ve yapraklı türlerden fidanın toprakla buluşturulacağını ifade ederek, 340 hektarda da 340 bin fidan dikiminin yapılacağını sözlerine ekledi.