Gebelikte ayrıntılı ultrason dönemi

Gebelikte ayrıntılı ultrason dönemi

Gebelikte ayrıntılı ultrason dönemi

 

Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi İsmet Miraç Çakır, hastanede gebelikte ayrıntılı ultrason işlemlerinin yapılmaya başlandığını belirtti.

 

Çakır, ayrıntılı ultrason ile ilgili yaptığı açıklamada, ayrıntılı ultrasonun, bebeğin organ gelişimini büyük ölçüde tamamladığını, amniyon sıvısının nispeten fazla olduğu ve dolayısıyla görülebilirliğin arttığı 19’uncu ve 23’üncü haftalar arasında gerçekleştirilen bir görüntüleme yöntemi olduğunu kaydetti.

 

Detaylı ultrason ile bebeğin organ gelişiminde bir sorun olup olmadığının tespit edilmeye çalışıldığını ifade eden Çakır, ayrıntılı ultrasondaki amacın bebeğin doğumsal kusurlar açısından taranması olduğunu belirtti.

 

“BEBEĞİN YAŞAMA ŞANSINI ARTIRIYOR”

 

Çakır, ayrıntılı ultrason yaptırmanın neden önemli olduğunu da şöyle açıkladı:

 

“Ayrıntılı ultrason yapılması, hayati organlarda problemler varsa doğumun uygun şartlarda ve planlı yapılması, bebeğin bu problemlerden daha az etkilenmesini sağlar. Bazı hastalıklara anne karnında müdahale edilmesi, bebeğin yaşama şansını artırır. Bir takım özel ultrason bulguları sayesinde, genetik hastalıkların tanısını koymada yönlendirici olabilir. Bebeğin pozisyonu, bebeğin eşinin yerleşimi, doğum şeklinin belirlenmesi gibi konuların aydınlatılmasını sağlar.”

 

İsmet Miraç Çakır, ayrıntılı ultrasonda tespit edilen hastalıkları da şöyle belirtti:

 

“Genellikle gebeliğin 19’uncu ve 23’üncü haftaları arasında yapılan ayrıntılı ultrason genellikle tüm gebelik boyunca yalnızca bir kere yapılır. Riskli durumlar söz konusuysa ve bazı durumlardan şüphelenildiyse, o zaman 3-4 defa ayrıntılı ultrason çekilebilir. Detaylı ultrason sayesinde bebeğin çoğu organı incelenebilir, doğumsal kusurlar varsa önceden tespit edilebilir. Detaylı ultrasonda; bebeğin beyni, kafa içi yapısı, omurgası, kalbi, iç organları, bağırsak, böbrek, kol, bacak ve yüz gibi çoğu organı net bir şekilde izlenebilir. Bu sayede; belde açıklık, el veya ayaklarda dışa dönüklük, yarık damak veya parmaklarda eksiklik/fazlalık olup olmadığı doğumdan önce tespit edilebilir.

 

TESPİT EDİLEN HASTALIKLARI

 

Detaylı ultrasonda tespit edilebilen yüzlerce hastalıklardan bazıları şunlardır:

 

Beyin hastalıkları:  Beyin gelişiminde bozukluklar, beyinde sıvı toplanması (hidrosefali)

Omurga hastalıkları: Bel kemiğinde açıklık ve kist

Akciğer hastalıkları: Kist, sıvı toplanması, konjenital anomaliler

Kalp Hastalıkları: Kalpte delik, damarsal problemler, ritm bozuklukları

Mide-barsak hastalıkları: Mide ve barsağın gelişim anomalileri, mide ve barsakta tıkanıklar

Böbrek hastalıkları: Kist-tıkanıklık

Kol ve bacak anomalileri: Kemiklerde kısalık, eksiklik”

 

AYRINTILI ULTRASON BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

 

Ayrıntılı ultrason yaptırmanın bebeğe zarar verip vermediğiyle ilgili de Çakır, şunları dile getirdi:

 

“Ayrıntılı ultrasonda diğer ultrason görüntülemelerinden farklı bir uygulama yapılmaz. Anne adayı yine sırtüstü pozisyonda uzanır ve bebek, annenin karın bölgesinden incelenir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer.  Ayrıntılı ultrasonografi süresinin uzun olması nedeni ile gebelerde, bebeklerinin bu ses dalgalarından etkilenebileceğine dair yanlış fikirler oluşturur. Ancak ultrasonografide kullanılan cihazların bebeğe hiçbir zararı yoktur ve güvenle kullanılabilmektedir.”