Fındıkta desteğe yine artış yok!

Fındıkta desteğe yine artış yok!

Fındıkta desteğe yine artış yok!

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “İktidar yüzde üç 300 artan maliyetler karşısında ne yapacağını bilemeyen fındık üreticisine, 2022 bütçesinden 2021 yılı için yapılacak tarımsal destekte en ufak artışı dahi çok gördü” dedi.

 

2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararın Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulması ardından bir değerlendirme yapan Necati Tığlı, “Tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, verim ve kalitenin arttırılmasının amaçlandığı belirtilen kararda gördüğüm eksikliği ifade etmek isterim. Kararda, üreticimize karşı, fındık sektörünü yöneten kesimlerin, iktidarın göz bebeği şirketlerin ısrarla korunup kollanması, bunlar karşısında fındık üreticisine yalnız olduğunun hatırlatılarak önümüzdeki süreçte üretim sürecinden hızla uzaklaşması hedeflenmektedir ifadesi eksik kalmış” yorumunda bulundu.

 

Tığlı, “Geçtiğimiz günlerde iki yıl sonra yapılacak gübre desteğini üç yıl önceki desteğin iki katına çıkaracağını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı’nı üreticiyle alay ediyor” diyerek şunları söyledi:

 

“Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekara 170 lira fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi, yaş çay, fındık için 18 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere 26 lira olacakmış. Katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekara 20 lira destekleme ödemesi yapılacakmış. Bakın burası önemli bu destek 2019’da dekar başı 10 lira iken yüzde yüz artmış 20 lira olmuş. İktidar bu kararla fındık üreticisini desteklemediğini itiraf etmiş oluyor, fındık üretiminin devamını yeni bir destekleme modeliyle sağlayabileceğimiz ortaya çıkmıştır. Alan bazlı destekleme modeli yerine ürün bazlı bir model üzerinde tartışıyoruz; fakat görünen şu ki yedi yıldır fındık alan bazlı destek ödemesi zaten 1 kuruş artırılmamış, bu destekleme modelinden ya da tarımsal üretimde fındık üreticisine destekten vazgeçmiş oluyor zaten. İktidar biriken sorunlarla baş etme gücünü yitirmiş vaziyette. Vatandaşımızla çiftçimizle empati kurması imkânsız sürece gelmiş, görünen o ki ülkemizin iktidar değişimine bugünden daha fazla ihtiyacı olan dönem olmamıştır, fakat farkında bile değiller. Çünkü halktan kopuk hamasetle yönetme anlayışı egemen olmuş durumda.”