Fındık satışı kabul edilemez!

Fındık satışı kabul edilemez!

Fındık satışı kabul edilemez!

 

Fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve piyasaların düzenlenmesi için stoklarındaki fındık için satış kararı aldığını duyuran Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) tepkiler sürüyor.

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “En büyük yabancı firmayı rekabeti engellediği için şikâyet edip Rekabet Kurulu’na soruşturma yaptıran iktidar diğer taraftan TMO vasıtasıyla piyasada rekabeti önleyici adımlar atabiliyor. Bu nasıl bir çelişki anlamak güç” derken Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu da bunun kabul edilemez olduğunu ve hatadan dönülmesi gerektiğini belirtti.

 

KESKİN: “ÜRETİCİYE İKİNCİ DARBE VURULMUŞTUR”

 

Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi, “TMO şimdi de üreticiye ikinci darbeyi vurmaya çalışıyor. Üreticinin kara gün dostu olarak kurulduğu iddia edilen TMO, fındık sezonuna girerken açıkladığı alım fiyatı ve bugün serbest piyasada fiyatlar yükselirken açıkladığı satış kararı ve fiyatı ile kimin dostu olduğunu ortaya koymuştur” ifadeleriyle tepkisini dile getirirken Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Sabır da, kararı olumlu karşıladıklarını dile getirdi:

 

İHRACATÇILAR OLUMLU KARŞILADI

 

“Bizim piyasamızda fiyatlar aşırı artınca, dış piyasada diğer üretici ülkelerin mallarına olan talep arttı ve hatta tarihte ilk defa ABD/Oregon'dan Avrupa'ya iç fındık ihracatı gerçekleşti. Üstelik fiyat farkı yüzde 10’dan fazla olacak şekilde. Bu durum sürdürülemez. İhracatçılar olarak hedefimiz çok satarak fiyat dengelemesini yapabilmektir. Bu doğal denge oluştuğunda, ülkemizin liderliği hep baki olacaktır ancak suni fiyat artışları bizi felakete götürür. İşte TMO aslında bir bakıma bu suni fiyat artışına karşılık bir hamle yapmış oldu. O bakımdan olumlu karşılıyoruz.”

 

TMO’nun serbest piyasanın altında fındık satış kararı alması ve fiyatların 64 liradan 58 liraya düşmesine tepkiler sürüyor.

 

TIĞLI: “İKTİDAR TMO VASITASIYLA PİYASADA REKABETİ ÖNLEYİCİ ADIMLAR ATABİLİYOR”

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, TMO’nun çelişkili bir durum içinde olduğunu ifade ederek, “Fındık üretiminden ihracatına kadar her aşamada yabancı birkaç firmanın kontrolünde. Burada üretici lehine kararlar alması gereken kurumlarda, bu rolünü unutmuş görünüyor. En büyük yabancı firmayı rekabeti engellediği için şikâyet edip Rekabet Kurulu’na soruşturma yaptıran iktidar diğer taraftan TMO vasıtasıyla piyasada rekabeti önleyici adımlar atabiliyor. Bu nasıl bir çelişki anlamak güç” dedi.

 

“İhracatın kesintiye uğramaması için mi üreticinin fındığını düşük aldınız?” diye soran Tığlı, şöyle devam etti:

 

“REKABET KURULU DOSYAYA TMO’YU DA EKLESİN”

 

“Rekabet Kurulu piyasada tekel oluşturma gayretlerine ilişkin halen bir soruşturma yürütüyorsa, bu karar sonrası dosyaya TMO’yu da ilave etsin. Çünkü bu satış kararı serbest piyasada fındık fiyatlarının nispeten küçük bir miktar artış olduğunda dahi birilerini rahatsız edip TMO’yu satış yapmaya zorladığının kanıtı. 70 liradan satsan ihracatımız nasıl zarar görecek açıklayabilir misiniz? TMO’nun fındık satış kararına ilişkin açıklamaları, gerekçeleri tamamen ihracatçılar, tekel piyasanın temsilcisi üç dört firmanın görüşleriyle aynı hiçbir fark yok. 2015 yılında 240 bin ton iç fındık ihracatından 2.82 milyar dolar gelir elde edilirken serbest piyasada fiyat oldukça yükselmiş üretici kazanırken ülke ihracat geliri de yükselmişti. O zaman fiyat 20 liranın üzerine çıktığında yine bu kesimler ihracat zarar görecek diye ortalığı karıştırıyordu. Fındık uluslararası piyasalarda işlem gören bir ürün olduğu için destekleme fiyatı dövize endeksli olmalı dediğimizde kastettiğimiz buydu.”

 

“PİYASA YABANCI ALICILARIN İNSAFINA TERK EDİLDİ”

 

Tığlı, “Piyasayı yükseltmemek için TMO üzerinden tekelci piyasaya destek sağlamak değil mi bu?” diye de sorarak, satış yapılacaksa fiyatın daha yüksek olması gerektiğini söyledi, şunları ekledi:

 

“Daha önce de defalarca dile getirdik. TMO’nun müdahale alımıyla üretici lehine fiyat istikrarı sağlaması ve dengeleyici bir kurum olarak piyasada var olması ancak belli parametreler dahilinde gerçekleşebilir. Bu piyasa gerçeklerinden uzak taban fiyatla, yabancı alıcıların yönlendirmesiyle piyasanın yabancı alıcıların insafına terkedildiğini gösteren yeni bir örnek. Dünyadaki alıcılar için bizim fındık şu anda zaten çok ucuz yükselmenin önüne geçmek için bir operasyon görüntüsü verildiğini görüyoruz.”