Fındığın Posasından Yağ Üretilecek!

Fındığın Posasından Yağ Üretilecek!

Fındığın Posasından Yağ Üretilecek!

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Akademisyenleri, fındık posasının fonksiyonel özelliklerini kullanarak sofralarda yeni bir yağ ürünü elde etme çalışmasına başladı. TÜBİTAK ARDEB 1001 desteği ile gerçekleştirilen proje, fındık posasından izole edilecek proteinler kullanılarak sağlıklı yağ ürünleri üretmeyi amaçlıyor.

BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Türker Sarıcaoğlu'nun yürütücülüğünü üstlendiği "Fındık Küspesi Protein Fraksiyonlarının Geleneksel ve Ohmik Destekli Sistemle Fibrilasyonu ve Bi-jel Yapılı Krem Muadili Sürülebilir Zeytinyağı Üretiminde Kullanımı" adlı proje, TÜBİTAK-ARDEB "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Proje kapsamında, fındık küspesinde bulunan proteinlerin fonksiyonel özellikleri artırılarak, besin zincirine kazandırılması planlanıyor. Bu sayede, yağ endüstrisinin bir atığı olan fındık posası, zeytinyağı ile birleştirilerek yeni bir sürülebilir yağ ürünü elde edilecek. Proje, sadece kahvaltı sofralarında değil, genel olarak gıda endüstrisinde de kullanılabilecek.

Projenin hedeflerinden bahseden Doç. Dr. Türker Sarıcaoğlu, fındık posasında bulunan proteinlerin su çözünürlüğü, köpük ve emülsiyon oluşturma yeteneklerine sahip protein fibrillerine dönüştürülmesini amaçladıklarını belirtti. Projede kullanılan tekniklerin daha önce denenmemiş yöntemler olduğunu ve bu sayede üretim maliyetinin düşürülmeyi hedeflediklerini söyledi.

Proje, üretilen protein fibrillerinin zeytinyağının katılaştırılmasında kullanılarak vegan bir alternatif olan margarin benzeri bir ürün elde etmeyi amaçlıyor. Projenin ayrıca bitkisel proteinlerin alt fraksiyonları ve fibril oluşturma mekanizmalarına dair gıda biliminde cevaplanamamış sorulara da ışık tutması amaçlanıyor.

Projede görev alan BTÜ araştırmacıları, laboratuvar çalışmalarını tamamen BTÜ Gıda Mühendisliği laboratuvarlarında gerçekleştirecekler. Projeye katkı sağlayan Gümüşhane Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Odabaş ve araştırma görevlisi Mahmut Ekrem Parlak, fındık ve zeytinyağından elde edilen ürünün ülkede bol miktarda üretilmesinin önemine vurgu yaparak, projenin bu açıdan da büyük bir katkı sağlayacağını kaydetti.