Ekonomik göstergeler kötüye gidişi gösteriyor

Ekonomik göstergeler kötüye gidişi gösteriyor

Ekonomik göstergeler kötüye gidişi gösteriyor

 

Giresun Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GİSİAD) Başkanı Aykut Gezmiş, sanayi üretimi ile ilgili verilerin kötüye gidiş sinyalleri verdiğini ve acil önlem alınması gerektiğini bildirdi.

 

Gezmiş, yaptığı açıklamada, “Sanayi üretimi yılın en kötü seviyesine geriledi. Sanayide giderek belirginleşmeye başlayan durgunluk ve yavaşlama üretimdeki düşüşle iyice somutlaştı. Eylül ayında yıllık yüzde 3,6 düzeyindeki üretim artışı beklentisi, yüzde 0,4 ile beklentilerin çok altında kalırken, aylık bazda sanayi üretimi yüzde 1,6 geriledi.

Elektrik tüketimindeki gerileme, kapasite kullanımındaki azalma, ihracattaki yavaşlama gibi göstergelerle kendisini belli etmeye başlayan sanayi üretimindeki sıkıntılı süreç, geçen hafta açıklanan eylül ayı verileriyle net biçimde açığa çıktı” dedi.

 

“BEKLENTİLER BOŞA ÇIKTI”

 

Eylülde sanayi üretiminde yıllık düzeydeki artışın yüzde 3,6’ya ulaşması yönünde beklentilerin olduğunu ancak açıklanan rakamların sanayi üretimindeki yıllık artışın geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,4 ile beklentilerin dokuzda biri düzeyinde kaldığını belirten Gezmiş, sanayi üretiminin de aylık bazda eylülde yüzde 1,6 gerilediğini kaydetti.

 

“ÜRETİM MALİYETLERİ KATLANAMAZ BOYUTLARA ULAŞTI”

 

Gezmiş, ihracatın yavaşladığını ve sanayicinin zorunlu olarak üretimi azaltmaya yöneldiğine dikkat çektiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Gerileyen talep ve satışlar karşısında; enerji, ithal hammadde, ara malı ve yatırım malı maliyetlerindeki artışların da etkisiyle kapasite kullanımını yavaşlatan sanayi sektörü, giderek üretimini kısmaya yöneldi. Kur ve enflasyon artışlarıyla üretimi sürdürmenin maliyeti olağanüstü düzeylere ve katlanılamaz boyutlara ulaşınca bu kez üretimi azaltarak maliyetleri düşürme yolu tercih edilmeye başlandı.

 

“SANAYİ ÜRÜNLERİNE YÖNELİK SİPARİŞLER DURAKLADI”

 

Uygulanan yeni ekonomi modeliyle üretim, ihracat ve istihdamda artış hedeflenmesine karşılık sanayi üretimi başta olmak üzere hemen tüm alanlarda hedeflerin tam tersi gerçekleşti. İhracat yavaşladı, dış ticaret açığı 100 milyar dolara, cari açık 40 milyar dolara yaklaştı. Türkiye’nin ihracatının ağırlıklı kısmını oluşturan sanayi ürünlerine dönük siparişlerin duraklaması, sanayiciyi zorunlu olarak üretimi azaltmaya yöneltti.

 

“BU GİDİŞAT ZORLU BİR SÜRECE GİRİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR”

 

Eylül ayı verileriyle de sanayi üretimindeki düşüş somutlaştı. Bunun yansımaları önümüzdeki aylarda daha belirgin şekilde ihracat ve istihdam üzerinde kendisini gösterecek.

Finansmana, krediye erişimi iyice güçleşen sanayi sektörü de sanayi üretimini azaltmaya mecbur kaldı. Bu gidişat, yatırım, üretim, istihdam ve büyüme açısından ülke ekonomisinin zorlu bir sürece girdiğini göstermekte olup acilen önlem alınması gerekmektedir.”