Daha temiz çevre ve enerji için mutabakat

Daha temiz çevre ve enerji için mutabakat

Daha temiz çevre ve enerji için mutabakat

 

Giresun Üniversitesi tarafından düzenlenen Birinci Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresi, yayımlanan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Bildirgeye göre daha temiz çevre ve enerji konusunda mutabakat sağlandığı bildirildi.

 

Rektörlükten yapılan açıklamada, 20-22 Ekim 2022 tarihleri arasında Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen I. Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresi’nin sonuç bildirgesi sona erdi.

 

Prof.Dr.Kurtuluş Yılmaz Genç, Prof.Dr.Reyhan Ayşen Wolff, Prof.Dr. Ayşe Özcan Buckley, Dr.Öğr.Üyesi Işıl Demirtaş, Dr.Öğr.Üyesi Esra G.Kaygısız, Dr.Öğr. Üyesi Ayfer Ustabaş tarafından hazırlanan bildirgede şunlara yer verildi:

 

“Kongre programına göre yüzyüze ve çevrimiçi oturumlar zamanında ve belirtilen tarih ve

saatte konuşmacıların katılımıyla gerçekleşmiştir. Kongrenin başlığı altında toplanan alt temalara yer verilmiştir.

 

Bu temalar, sürdürülebilir enerji politikaları, yenilenebilir enerji kaynakları, Rüzgar Enerji Kaynakları (RES), iklim değişikliği, sıfır atık yönetimi, geri dönüşüm sektörü, ekonomi ve ekoloji arasında ilişkiler, yeşil yönetim, yeşil pazarlama, yeşil strateji, yeşil muhasebe, yeşil vergi sistemi, Avrupa Birliği Çevre Politikası, Avrupa Yeşil Mutabakat, yeşil insan kaynakları yönetimi, ABD’de İklim Değişikliği Yasal Düzenlemeler, yenilenebilir enerji ve istihdam, Türkiye’de Çevre Sorunları, Giresun ve Çevre (yerel yönetim).

 

İkinci Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresinde aynı konular ancak bazı özel oturumların olması kararı alınmıştır. Özellikle “Ekoloji ve Kadın”, “Yaban Hayatın

Korunması” ve “Orman Yangınları” konuların alt tema olarak ele alınması planlanmıştır.

 

Bunlar, ekolojik tarımda kadın çiftçiler, enerjide kadın istihdamı, sıfır atık yönetimde kadın yöneticiler, eko-turizmde kadınlar, çevreci kadın hareketleri, yaban hayatın korunması ve hayvan kaçakçılığının önlenmesi, hayvanların korunması ve nesli tükenmekte olan hayvanların korunması, orman yangınları konularıdır.

 

İkinci Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresini yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerle işbirliği içinde düzenleme kararı alınmıştır. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi bu işbirliğinde yer almak istediğini belirtmiştir.

 

Birinci Uluslararası Çevre, Enerji ve Ekonomi Kongresinin son gününde misafirler için yayla gezisi düzenlenmiştir.

 

Sonuç olarak; kongre verimli ve faydalı geçmiş olup, daha temiz çevre, daha temiz enerji ve güçlü ekonomi politikaları konusunda mutabakat sağlanmış olup, katılımcıların özellikle öğrencilerimizin bilinçlendirmesi yönünden önemli olmuştur dolayısıyla kongre amacına ulaşmıştır.”