Çay üreticisinden kontenjan tepkisi!

Çay üreticisinden kontenjan tepkisi!

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan yaklaşık 200 bin civarındaki çay üreticisi, açılışta dekar başına 600 kilo olarak açıklanan kotanın, daha bir hafta geçmeden çok aşağılara düşürülmesiyle ne yapacağını şaşırdı. Çay-Kur’un 600 kilo kota uygulaması ile başlayan alımlara sevinen bölge üreticilerinin bu sevinci kısa sürdü.

Dekar başına 600 kilo ile başlayan alım kampanyasının, kısa bir süre sonra dönüm başına 15 ile 20 kilograma düşürülmesi, umudunu çaya bağlayan üreticileri bir hayli zor durumda bırakırken; Çay-Kur’un bu uygulamasının özel sektörün işine yaradığı öne sürüldü.

Çaya uygulanan düşük kontenjan nedeniyle Çay-Kur’un kendilerini özel sektöre ezdirdiğini savunan bölge üreticileri, “Çay-Kur kontenjanı düşürdüğü için özel sektöre mahkum edildik. Fabrikalardaki yoğunluk nedeniyle özel sektör de alımlarda fiyat indirimine gitti. Topladığımız çaylar elimizde kaldı. Bu çayları ölü fiyatına ya özel sektöre vereceğiz ya da dereye dökeceğiz. Bu nasıl bir iş? Şaşırmamak elde değil. Sezona iyi başladık ama, kötü devam ediyoruz” diyerek, hükümetin bu soruna el atması gerektiğini ifade ettiler.

Öte yandan, kontenjanın düşürülmesiyle topladıkları çayı fabrikalara veremediklerini bildiren üreticiler, özel sektörde de yaşanan yoğunluk yüzünden ortada kaldıklarını belirterek, özel sektörün çayın kilosunu 2.70’e kadar indirdiğini ve ödemede de vade verdiğini kaydettiler.

Üreticiler, “Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla zaten zor durumdayız. Buna bir de bu eklenince, iyice çıldırdık. Çaydaki bu tiyatronun bir an önce çözümlenmesini bekliyor ve istiyoruz” şeklinde dert yandılar.