Çay-Kur’a ‘çay alın’ çağrısı

Çay-Kur’a ‘çay alın’ çağrısı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 4 ilde gerçekleşen çay üretimiyle ilgili olarak bu yılki alım kampanyasının halen başlamamış olması, zaten zor durumda olan üreticileri daha da endişelendirirken; Giresun İl Genel Meclisi’nin Tirebolulu üyesi CHP’li Ömer Cebeci, Çay-Kur Genel Müdürlüğü’ne bir çağrıda bulundu.

Mayıs ayının sonlarının geldiği halde, bölgede halen yaş çay alım kampanyasının açılmamış olmasının, üreticileri mağdur edeceğine dikkat çeken Cebeci, kampanyanın gecikmesinin çayda kaliteyi de düşüreceğine vurgu yaparak, kampanyanın bir an önce başlaması için Çay-Kur yöneticilerini göreve davet etti.

“Çay-Kur Genel Müdürlüğü çay alım kampanyasını her yıl 1-15 Mayıs tasrihleri arasında açıyordu. Ancak, Mayıs’ın yarısı geçtiği halde, Tirebolu ilçemizdeki çay fabrikası da dahil bölgedeki resmi fabrikalarda halen çay alım kampanyası açılmadı. Hal böyleyken kotanın da ne kadar olacağı veya kampanya tarihi henüz belli değil. Çay sürümü ve toplama zamanı geldi ve geçiyor. Bilindiği gibi, toplama zamanı geçen çayın kalitesi de düşüyor. Bu durum bölgedeki üreticiyi mağdur edeceğinden, Çay-Kur’un bir an önce kampanyayı başlatması gerekir” diyen Cebeci, çaydaki belirsizliğin ve mağduriyetin devam etmesinden endişe duyduklarını söyledi.

Öte yandan, Giresun ilinde başta Tirebolu, Eynesil ve Görele olmak üzere Güce ve hatta Doğankent ilçelerinde de çay tarımı yapıldığı ve Tirebolu’da bulunan Çay-Kur’a ait tek fabrikanın, bölgede geniş bir sahaya hizmet verdiği kaydedildi.