Yaş çaya 3 lira 27 kuruş

Yaş çaya 3 lira 27 kuruş

2020 yılı yaş çay taban fiyatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geçen yıla oranla yüzde 12’lik bir artışla 3 lira 27 kuruş olarak açıkladığı 2020 yılı yaş çay fiyatı, bölgedeki üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Bu fiyata 13 kuruşluk destek ödemesi de eklenecek olup, böylece bu yılki yaş çayın kilosu 3 lira 40 kuruşa gelecek.

Geçen yıl Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 2 lira 90 kuruş olarak açıklanan fiyat, 13 kuruşluk destekle 3 lira 3 kuruşa gelmişti. Bölgedeki üreticilerin hasat öncesinde merakla beklediği yaş çay taban fiyatına, bu yıl sadece yüzde 12’lik bir zam yapılmasının, özel sektörün talebi doğrultusunda gerçekleşmesine yol açtığı ifade edilirken; üreticiler açısından çok düşük olan bu fiyatın özel sektörün işine yarayacağı öne sürüldü.

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliklerine bir genelge göndererek, Çay-Kur’a kayıtlı çay işçilerine memleketlerine gitmek üzere “Seyahat İzin Belgesi” verilmesini istedi. Bu konudaki başvuruların 14 Mayıs’ta başladığı ve müracaat işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılacağı bildirildi. Memleketlerinde çay toplamak için izin alacak üreticiler, 30 gün süreyle bölgede kalabilecekler.