Uzmanlar diyabetin önemine dikkat çekti

Uzmanlar diyabetin önemine dikkat çekti

Uzmanlar diyabetin önemine dikkat çekti

 

Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Kubilay İşsever, “Diyabetin her yıl yaklaşık 1.5 milyon insanın ölümüne neden olduğunu ve bu rakamın da 20 yılda 30 milyon kişiye denk geldiğini düşünürsek asıl pandeminin yıllardır yanı başımızda olduğunu idrak edebiliriz. Ayrıca bu pandemi, etkisini de kaybetmiyor, aksine her geçen yıl güçlenmekte” dedi.

 

İşsever, yaptığı açıklamada, diyabet tanısı alan bireylerde hedefin hızlıca kan şekerinin ideal seviyelere düşürülerek diyabetin komplikasyonlarından (sebep olduğu hastalıklardan) korunmak olduğunu belirtti.

 

Diyabetin komplikasyonları arasında en korkulanların diyabetik retinopati (görmede azalma), diyabetik nefropati (diyabete bağlı böbrek yetmezliği gelişmesi) ve diyabetik ayak (diyabete bağlı iyileşmeyen ve en sonunda ayağın kaybedilmesine sebebiyet verebilen yaralar) olduğuna dikkat çeken İşsever, “Ancak kalp krizi ve iskemik inme (felç) gibi damar tıkanıklığı hastalıklarına en çok yol açan hastalık da yine diyabettir ve bunlar da çok ciddi komplikasyonlardır. Bir hasta, kan şekeri 300-400 mg/dl seviyelerindeyken dahi herhangi bir şikayet hissetmeyebilir, ancak tedavi olmaz ve önlemini almazsa aylar ve yıllar içinde yukarıda saydığımız komplikasyonlar gelişebilir, hastanın yaşam konforu bozulur ve yaşam süresi kısalır. Bu nedenle diyabette erken teşhis, komplikasyonların önüne geçerek hayat kurtarıcı olur” ifadelerini kullandı.

 

İşsever, diyabetin tedavisinde öncelikle her aşamada yaşam tarzı değişikliğinin (kilo verme, sağlıklı ve kilo verdirici bir diyet uygulama, spor/egzersiz, zararlı alışkanlıklardan uzaklaşma) büyük önem arz ettiğini dile getirerek, bu önlemlerin uygulamasına rağmen başarılı olamayan hastalara değerlendirme sonuçlarına göre hap ya da insülin tedavisi uygulanabildiğini kaydetti.

 

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde bulunan 1 endokrinoloji profesörü, 1 endokrinoloji uzmanı, 3 iç hastalıkları öğretim üyesi, 4 iç hastalıkları uzmanı, diyetisyenler ve diyabet eğitim hemşiresi ile birlikte diyabetle mücadele eden kadronun olduğuna değinen İşsever, şunları belirtti:

 

“Polikliniklerimizde hastaların teşhislerini koyup tedavilerini planladıktan sonra diyetisyenimize yönlendirerek beslenme programlarını planlıyor, diyabet eğitim hemşiremiz ile de diyabet ilaç uygulamalarında (hap ya da insülin farketmeksizin) yapılan hataları düzeltip hastalarımıza gereken eğitimi vererek diyabetle mücadeleye hazır hale getiriyoruz. Her yıl 14 Kasım dünyada diyabet farkındalığını arttırmak adına Dünya Diyabet Günü olarak idrak edilmektedir. Sizler de bu hastalıkla ilgili bilgi sahibi olarak hem kendinizi hem de çevrenizdekileri doğru yönlendirip bu pandeminin etkisinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.”