Üreticilere Okay28 önerisi

Üreticilere Okay28 önerisi

Üreticilere Okay28 önerisi

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, “Projeler çerçevesinde yeni tesis edilecek bahçeler için talep gelmesi halinde ‘Okay28’ fidanı üretimimizi artırabiliriz. Bu sene enstitüde yeni bir fidan üretim parseli tesis ettik, özellikle 2019 yılı için enstitünün fındık fidanı üretimi daha da artacaktır” dedi.

Fındık için ülkesel bazda veri toplama ve değerlendirme, temel ve stratejik araştırmalar yapma, gen kaynaklarını toplama ve muhafaza etmek, laboratuvar olanakları ölçüsünde üretici ve diğer kuruluşlara hizmet sunmak, literatür temin etmek, araştırma sonuçlarına dayalı olarak eğitim ve yayım yapmakla görevli olan ve ülkemizde fındık konusunda araştırma yapan kuruluşu olan enstitünün Müdürü Akar, Giresun İl Genel Meclisinde “Okay 28” fındık çeşidi ile ilgili bir sunum yaparak meclis üyelerinin sorularını cevapladı.

Akar, Okay28 çeşidinin, Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) Müdürlüğü’nde, Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Nail Okay yürütücülüğünde, 1999 yılında tamamlanan “Melezleme Yoluyla Fındık Islah Çalışmaları” isimli projenin neticesinde tombul ve kargalak fındıklarından melezleme yoluyla ıslah edilip 2012 tarihinde FAE tarafından tescillendiğini hatırlattı.

Okay28’in, tombul fındık çeşidinin yüksek yağ oranı, randıman ve verim yüksekliği, kargalak fındık çeşidinden meyve iriliğini ve ilkbahar geç donlarından meyvenin zarar görmemesini sağlayan geç yapraklanma özelliğini aldığını aktaran Akar, “Okay28 fındık çeşidi ile ilgili kapama fındık bahçeleri tesis edilmesi gerekir. Ancak, yeni bahçe tesislerinin gerek ziraat odaları gerek Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile Fındık Araştırma Enstitüsü gibi kuruluşların işbirliği ile projelendirilerek yapılması daha iyi olacaktır” diye konuştu.

2012 yılında tanıtımını yaptıkları Okay28 fındık çeşidini üreticilerin 10-20 adet gibi sınırlı miktarlarda alma eğiliminde olduklarını ifade eden Akar, “Ancak bu defada istenilen büyüklükte fındık bahçeleri tesis edilemedi. Bu sebeple Enstitü olarak bu sonbahardan itibaren en az 1 dekarlık alanda bahçe kurup üreticilere fidan temin ettik. Yeni tesis edilen bahçelerde de üreticilerin bakım işlerini düzenli yapmadıkları için kurumalar görüldü ve fidanlar istenilen düzeyde gelişme gösteremedi. Fındık meyvesindeki genel yetiştiricilik uygulamalarının pratikte doğru uygulanması ile meyvenin verimi ve kalitesinde artışların yaşanacağı unutulmamalıdır” diye belirtti.

Akar, “Projeler çerçevesinde yeni tesis edilecek bahçeler için talep gelmesi halinde ‘Okay28’ fidanı üretimimizi artırabiliriz. Bu sene enstitüde yeni bir fidan üretim parseli tesis ettik, özellikle 2019 yılı için enstitünün fındık fidanı üretimi daha da artacaktır” ifadesinde bulundu.

Bilindiği üzere enstitünün içinden geçmesi planlanan imar yoluyla bütün gen kaynaklarının kaybolacağı bu nedenle Fındık Araştırma Enstitüsü’nden yol geçmemesi için Giresunlunun birlikte hareket etmesi bekleniyor.