Üreticilere ‘emanete bırakmayın’ uyarısı

Üreticilere ‘emanete bırakmayın’ uyarısı

Karadenizli üreticinin yaşam kaynağı olan fındık, harmana ve pazara inmeye başlarken; üreticilere emanet uyarısı geldi. Özellikle gurbetçiler tarafından emanete bırakılan fındığın, arz talep dengesini bozduğuna dikkat çeken uzmanlar, üreticilerin bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek, “Ürününüzün ihtiyacınız kadarını pazara indirin” uyarısında bulundular.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta emanetin arz talep dengesini bozduğunu ifade ederek, “Özellikle gurbetçi üreticilerimiz acele edip hemen ürünlerini satmak istiyorlar. Bu da emanetçiler için bir fırsat oluyor. Piyasada arz talep dengesi bozulduğu için emanete fındık vermemek gerekir. Üreticilerimiz bu süreci iyi değerlendirmeli ve ihtiyaçları kadar olan ürünü pazara indirmelidir. Bu şekilde belki de TMO’nun fiyatının üzerinde serbest piyasa fiyatlarının oluşmasını sağlarız” dedi.

Bu arada Giresun kalite fındıkta taban fiyat 17 lira, levant kalite fındıkta da 16,5 lira olarak açıklanmıştı. Fındık üreticilerinin sabırsızlıkla beklediği fiyatlar, uzun yıllar sonra ilk defa hasat başlamadan önce açıklanmış, bu da üreticiler arasında memnunluk yaratmıştı. Sezonun başlamasıyla birlikte özellikle gurbetçi üreticiler tarafından emanete bırakılmak zorunda kalan fındıklar, arz talep dengesini bozduğu için, üreticilerin ihtiyaçları kadar ürünü pazara indirmeleri gerektiği kaydedildi.