Tığlı’dan yaş çay fiyatına tepki

Tığlı’dan yaş çay fiyatına tepki

Tığlı’dan yaş çay fiyatına tepki

 

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “TÜİK’ten feyz alıp maliyet fiyatlarını yok sayıp yüzde 73 artış yaptım, hadi bakalım demekle sadece alana otobüslerle getirdiğin toplama kalabalıktan alkış alırsın. Çay üreticisi kan ağlıyor. Sakın ola ki üreticiden ne bir alkış ne de bir teşekkür bekleme. Siz üreticiye ne verdiniz ki ne isteyeceksiniz” dedi.

 

Tığlı, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçtiğimiz hafta 2022 yılı yaş çay alım fiyatını yüzde 73 yükselterek kilosunu 3 lira 87 kuruştan 6 lira 70 kuruşa ve 30 kuruşluk destekleme katkısı ile birlikte 7 liraya çıkarttığını açıkladığını hatırlattı.

 

“2022 yılında yaş çay alım fiyatlarının yüzde 73 arttırıldığını söylemek ülke gerçekleri karşısında algı yaratmaktan başka bir şey değildir” diyen Tığlı, “Açıklanan fiyatlar, TÜİK rakamları üzerinden değerlendirildiğinde dahi çok yetersiz kaldığı görülmektedir. Dolayısıyla açıklanan fiyatların AKP’ye reklam yapmaktan başka bir faydası yoktur. TÜİK Tarımsal Girdi Fiyat Endeksleri bile verilen fiyatın üretici için bir müjde değil acı gerçeklerin bir itirafıdır. TÜİK verilene göre 2022 yılı Mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi aylık yüzde 15.16, yıllık yüzde 107.70 artış göstermiş, 2016 yılından bu yana düzenlenen Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, 2022 yılında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. 2021 yılının aralık ayına göre yüzde 47.98 yükselmiş yine aynı yılın on iki aylık ortalamasına göre de yüzde 44.42 artış göstermiş çıkıp bu rakama müjdemi diyorsunuz” ifadesinde bulundu.

 

Tığlı, ÇAYKUR’un 2019, 2020 ve 2021 yılındaki yaş çay alım fiyatlarına bakıldığında fiyatların oldukça düşük seyrettiğinin görüldüğüne işaret ederek, şöyle devam etti:

 

“Bakanlığa bağlı Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu, tarımsal destekleme ödemeleri planlanırken hangi bilimsel metotları kullanıyor çok merak ediyorum. Ülkenin üretim koşullarını, üretim girdi maliyetlerini nasıl araştırıyor nasıl bir değerlendirme yapıyor merak ediyorum. Tüm bunların cevabından sonra üreticiden yana olan bir fiyat açıklanmayacaksa bu kuruma da bu kurumda ki bol sıfırlı maaş alan elemanlara da bu görevleri hiç vermeyin. Bırakın Cumhurbaşkanı Erdoğan gönlünden ne geçiyorsa onu versin, nasıl olsa cebinden vermiyor ve nasıl olsa üretici adına vermiyor.”

 

“TÜİK’ten feyz alıp maliyet fiyatlarını yok sayıp yüzde 73 artış yaptım, hadi bakalım demekle sadece alana otobüslerle getirdiğin toplama kalabalıktan alkış alırsın” diye sözlerine devam eden Tığlı, “Çay üreticisi kan ağlıyor. Sakın ola ki üreticiden ne bir alkış ne de bir teşekkür bekleme. Siz üreticiye ne verdiniz ki ne isteyeceksiniz” diye sordu.

 

Giresun Milletvekili Necati Tığlı, ÇAYKUR Genel Müdürü tarafından yapılan “Kampanyamızı bugün açtık, bugün itibariyle kim ne kadar çay getirirse alıyoruz” açıklamasını da hatırlatarak “Her sene oynanan oyun bu yıl da oynanır ve özel sektör açıklanan bu fiyatın altında bir fiyat belirler ve tüm AKP’liler ‘Bakın, demek ki ÇAYKUR iyi fiyat vermiş. Bu üreticilere de bir türlü fiyat beğendiremiyoruz’ demek yerine ‘üretici neden açıklanan bu fiyatlardan çayını satmıyor da gidip özel sektöre daha ucuza çay satıyor’ önce bu sorunun cevabını aramalıdırlar” dedi.